:
Breaking News

Meg sem állt Szibériáig két melegebb éghajlatra igyekvő, eltéved flamingó

Meg sem állt Szibériáig két melegebb éghajlatra igyekvő, eltéved flamingó
  • 24.hu
  • 05 Nov, 2021
  • Címkék: #

Nem mindennapi dolga akadt a napokban a szibériai természetvédőknek, két egészen váratlan vendéget üdvözölhettek a zord, hideg orosz földön. A Daily Mail írta meg, hogy nemrég két eltévedt flamingót is ki kellett menteni a területről. A madarak melegebb éghajlatra igyekeztek, ám valamilyen okból rossz kanyart vettek a vándorlásuk során, így kötöttek ki Szibériában.

Egyiküket a már boreális éghajlati övben fekvő Jamali Nyenyecföld régióban fekvő Sporyshevskoye olajmezőjén találták meg, a hőmérséklet akkor mínusz 7 Celsius-fok volt. A mentést vezető férfi, Denis Islamov elmondta, amikor rátaláltak, a madár teljesen át volt fagyva és le is soványodott. Az állat először megijdet az emberektől, de már ereje se nagyon volt a meneküléshez, így könnyen a közelébe tudtak férkőzni. Islamov még a helyszínen a kabátjába bugyolálta.

Szakértők szerint a madár jó eséllyel Kazahsztánból akart Egyiptomba vagy Szaúd-Arábia repülni, de valami oknál fogva eltévedt.

A másik flamingóra innen több mint 1000 kilométerre találtak, a világ leghidegebb állandóan lakott területén, Jakutföldön. Teljesen lesoványodva találtak rá, közel egy másik másik híres orosz energetikai területhez, a Csajandinszkoje gázmezőhöz. A Gazprom Neft Zapolyarye ökológusa a mentés után megvizsgálta a madarat, ami a fagyás jeleit mutatta. A szakszerű ápolásnak köszönhetően azonban hamar fel fog épülni, már rendesen eszik és iszik is. Már nevet is kapott, Grishának nevezték el.

Egyelőre kérdéses, mi lesz a két madár sorsa, a fokozatosan csökkenő hőmérséklet miatt ugyanis nem opció az, hogy szabadon engedjék őket.

The post Meg sem állt Szibériáig két melegebb éghajlatra igyekvő, eltéved flamingó first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés