:

Közel áll a halálhoz a koronavírus-járványról tudósító kínai újságíró

Közel áll a halálhoz a koronavírus-járványról tudósító kínai újságíró
  • 24.hu
  • 05 Nov, 2021
  • Címkék: #

Éhségsztrájkba kezdett az a kínai újságíró, akit azért zártak börtönbe 2020 decemberében, mert tudósított a koronavírus-járvány gócpontjának számító kínai Vuhanból – írja a Guardian. Zhang Zhang élő videókkal tudósítva akarta felhívni a figyelmet a vírus veszélyeire. Bebörtönzése óta családja és több jogvédő szervezet is tiltakozik.

Zhang Zhang korábban ügyvédként dolgozott, de a járvány időszakában Vuhanba utazott és videók blogolásával igyekezett bemutatni az ottani állapotokat, illetve a hatósági eljárásokban megfigyelhető káoszt.

2020 májusában vették őrizetbe, majd decemberben provokáció és feszültségkeltés miatt négy év börtönre ítélték. Öccse, Zhang Ju múlt héten a Twitteren azt írta,

nővére állapota meglehetősen súlyos, 177 cm magas, ennek ellenére most kevesebb, mint 40 kg.

A posztban azt írta, reméli, a világ emlékezni fog arra, milyen is volt a nővére.

Zhan is 177cm tall, now she has less than 40kg wt. She may not survive the coming cold winter. I hope the world remember how she used to be. pic.twitter.com/6hJ5AxBH88

— Ju Zhang (@Jeffreychang81) October 30, 2021

A nő állapotáról annyit tudni, hogy éhségsztrájkja miatt orrszondán keresztül táplálták. Zhang Ju posztjára reagálva az Amnesty International azonnal sürgetni kezdte a kínai kormányt, engedjék szabadon Zhang Zhangot, hogy minél előbb megkaphassa a szükséges orvosi kezeléseket és véget vessen az éhségsztrájknak. A jogvédő szervezet arra hivatkozik, hogy a halál kockázata is fennáll a fiatal nőnél, ha nem kerül gyorsan szakszerű ellátás alá.

Gwen Lee, az Amnesty International képviseletében úgy fogalmazott, ha nem engedik szabadon Zhang Zhangot és életét veszti, a ?vére a kínai kormány kezéhez fog tapadni?.

Egy, a családhoz közel álló, névtelenséget kérő forrás azt állította az AFP-nek, hogy a család már három héttel ezelőtt kérelmezte a látogatást a shanghai-i női börtönben, de kérésükre nem kaptak választ. Az AFP-nek nem sikerült elérni Zhang Ju-t, édesanyjuk is megtagadta a nyilatkozatot, valamint a shanghai-i női börtön sem válaszolt a megkeresésre.

A Riporter Határok Nélkül értesülései szerint Zhang Zhang nem tud sétálni, és a fejét sem tudja segítség nélkül felemelni. A szervezet ázsiai részlegének vezetője azt mondta, a nemzetközi szervezeteknek kötelességük nyomást gyakorolni a kínai hatalomra és azonnali segítséget nyújtani Zhang Zhangnak, mielőtt túl késő lenne.

Ő csak a munkáját végezte, ahogyan egy riportertől elvárható, nem kellett volna őrizetbe venni, nemhogy 4-5 év börtönre ítélni

– mondta.

A kínai kormány alapvetően sikeres járványpolitikáról számolt be, a Kommunista Párt narratívája szerint visszatérhet az élet a normális kerékvágásba annak ellenére, hogy a világban több helyen újra robbanásszerűen növekszik a járványos megbetegedések száma. Azok, akik megkérdőjelezik a párt állítását és kritikát fogalmaznak meg a járvány korai eltitkolásával kapcsolatban, szembenéznek a hatalom haragjával találják szembe magukat.

Zhang Zhangon kívül még három három, a vuhani helyzetről tudósító újságírót vettek őrizetbe Kínában.

The post Közel áll a halálhoz a koronavírus-járványról tudósító kínai újságíró first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés