:
Breaking News

Mélytengeri vízzel hűtenek egy kórházat Francia Polinézián

  • 24.hu
  • 07 Nov, 2021
  • Címkék: #

Az óceán mélyének hideg vizével hűtenek egy kórházat Francia Polinézián, a világ legnagyobb ilyen jellegű klimatizáló berendezése szombaton készült el Tahiti szigetén, írja az MTI. A Csendes-óceán 900 méteres mélységéből felhozott 5 Celsius-fokos víz hűtésre való felhasználása a Taaone kórházban 2 százalékkal csökkenti Tahiti szigetének villamosáram-szükségletét, ami évi 2,5 millió euró megtakarítást eredményez. A 31 millió dolláros befektetés 10-15 éven belül megtérül a számítások szerint.

A hideg mélytengeri vizet használó légkondicionálási technológia (Sea Water Air Condioning – SWAC) keretében egy 2,8 kilométer hosszú csövön át szivattyúzzák fel a hideg vizet, amellyel egy hőcserélő berendezésben hűtik le a kórház zárt klímarendszerében keringő édesvizet úgy, hogy a kétféle víz nem keveredik. A két csőrendszer összekötésének kényes művelete szombaton fejeződött be, a tesztüzemet követően várhatóan december 1-jén avaták fel a SWAC-ot.

Polinéziában már két szigeten, Bora Borán és Tetiaroán is klimatizálnak szállodákat mélytengeri vízzel, de Tahiti az első, ahol közintézmény légkondicionálás oldják meg vele, ráadásul a kórházi rendszer kapacitása kétszerese a már meglévőkének. A rendszer óránként 1 millió liter vizet tengervizet forgat át.

Tahitin az elektromos áram több mint kétharmadát importált kőolaj elégetésével nyerik.

The post Mélytengeri vízzel hűtenek egy kórházat Francia Polinézián first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés