:
Breaking News

Gigaper: a calabriai maffia több száz tagja került bíróság elé Olaszországban

Gigaper: a calabriai maffia több száz tagja került bíróság elé Olaszországban
  • 24.hu
  • 07 Nov, 2021
  • Címkék: #

Az elmúlt évtizedek legnagyobb maffiapere kezdődött a hétvégén Olaszországban.

A bíróság első körben 70 olyan, egyebek mellett gyilkossági kísérlet és zsarolás miatt vád alá helyezett ember talált bűnösnek, akik a ‘Ndrangheta nevű maffiacsoporthoz tartoztak.

A BBC beszámolója szerint az elkövetkező két évben 355 maffiózó és korrupcióval vádolt tisztviselő áll bíróság elé az ország leggazdagabb és legerősebb szervezett bűnözői csoportjában való részvételük miatt. Az perben több száz ügyvéd és közel ezer tanú is részt vesz.

A szombati perek zárt ajtók mögött zajlottak a calabriai Lamezia Terme városában, ahol egy speciális tárgyalóteremet alakítottak ki az eljárás számára. A vádlottak a gyors tárgyalás mellett döntöttek.

A bírák az elítéltek közül hatnak kiszabták az ügyészek által kért maximális 20 éves börtönbüntetést, és további 21 vádlottat felmentettek.

A ‘Ndrangheta valójában egy kiterjedt bűnözői hálózat, amely mintegy 150 családból áll. A mostani per közülük csupán egyet vett célba: a Mancuso családot.

A hosszú vádiratban egy sor gyilkosságot, gyilkossági kísérletet, zsarolást, kölcsönügyletet, hivatali visszaélést, kábítószerügyet egyesítettek.

A főnök a gyanú szerint a Nagybácsi néven emlegetett 67 éves Luigi Mancuso , és a 68 éves Giancarlo Pittelli volt szenátor volt. Pittelliről az ügyészek azt állítják, hogy ő volt a család fehérgalléros intézője. Ők ketten egy későbbi időpontban állnak majd bíróság elé.

A vádat Nicola Gratteri, Olaszország egyik legelismertebb maffiaellenes főügyésze képviseli. Gratteriről a BBC kiemeli, hogy évtizedeket töltött az olasz bűnbandák elleni küzdelemben, és ennek következtében több mint 30 éve rendőri védelem alatt él.

Gratteri a szombati ítélethirdetés azt mondta újságíróknak, hogy szerinte nagyon jól sikerült.

Az ‘Ndrangheta azt követően lett a befolyásos hálózat, hogy a 1980-as évek végén megtartott maffia perek jelentősen meggyengítették a szicíliai Cosa Nostra családjait. Az elmúlt évtizedekben számos illegális ágazatból hasítottak ki jelentős részt, de legfontosabb bevételi forrásuk a kokainkereskedelem. Becslések szerint az európai kereskedelem mintegy 88 százalékát ellenőrzik.

The post Gigaper: a calabriai maffia több száz tagja került bíróság elé Olaszországban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés