:
Breaking News

Kálnoki: Szégyen, amit a Magyar Öttusa Szövetség csinál

Kálnoki: Szégyen, amit a Magyar Öttusa Szövetség csinál
  • 24.hu
  • 09 Nov, 2021
  • Címkék: #

Földindulás öttusában: hatszáznál is több sportoló szólította fel lemondásra a nemzetközi szövetség vezetőit. Mindezt az váltotta ki, hogy a múlt héten a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elöljárói a sportolókkal, a tagszövetségekkel történő előzetes egyeztetés, tárgyalás nélkül saját hatáskörben egyik napról a másikra eldöntötték, törlik a lovaglást a sportágból.

Kapcsolódó Az öttusa meghalt, élt 112 évet Hogy nézne ki a 400 vegyes mellúszás nélkül? Mire lenne jó a só, ha hirtelen elmenne az íze? Nagyjából ezek a kérdések fogalmazódtak meg a magyar öttusa nagy alakjaiban, amikor kiderült, hogy a sportágból, amelyet Coubertin báró a férfiasság mintaképének alkotott meg, az eddigi legdrasztikusabb váltással törlik a lovaglást.

A hír hallatán napjaink legsikeresebb öttusanemzete, a brit szövetségének elnöke, David Armstrong is kifakadt. Az olimpiai hírekről beszámoló Insidethegames.biz oldalon úgy fogalmazott: ?Velünk sem tárgyaltak, dacára annak, hogy mi adjuk az aktuális férfi és női olimpiai bajnokot, nos, ez elfogadhatatlan.”

A magyar öttusázók is aláírásgyűjtésbe kezdtek, de szomorú módon az eddig 105 sportoló által szignózott kezdeményezés még csak ott tart, hogy a Néma Leventét játszó Magyar Öttusa Szövetséget valamilyen módon kinyilatkoztatásra kényszerítse.

Az aktív és a már visszavonult sportolóink és szakembereink nevében arra kérjük Önöket, utasítsák el a UIPM vezetősége által meghozott abszurd döntést, mely szerint a párizsi olimpiát követően eltörlik, vagy lecserélik a lovaglást. Mindezen felül, a hazai Versenyzői Bizottságunk nevében szeretnénk delegálni egy képviselőt a UIPM kongresszus november 10-12-i ülésére. Ehhez kérjük a szövetségünk támogatását

? olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott levelük elején.

Vasvári Tamás / MTI Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke és Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke.

Ugyanis a MÖSZ honlapján lassan egy héttel a sokkoló bejelentést követően sincs elnöki vagy elnökségi állásfoglalás az ügyben, senki nem tudja, mit gondol a sportág vezetése a kialakult helyzetről. Csak a két szövetségi kapitány, Martinek János és Kállai Ákos állt ki a versenyzőik akarata, valamint a lovaglás mellett. Ezen felül az egyetlen hivatalosnak tűnő dokumentum Gallai István főtitkár nyilatkozata, amelyben semmitmondóan úgy fogalmaz:

A UIPM-mel való egyeztetés után, november 15-én javaslattal fogok élni a MÖSZ elnöksége felé, akiknek 17-én lesz lehetőségük megtárgyalni, illetve mérlegelni a következő lépést.

Jelen állás szerint tehát annak a sportágnak a szövetsége, amely a magyar sporttörténelemnek tizenkét olimpiai bajnokot, és több tucatnyi világbajnokot adott, továbbá fennen hirdeti, hogy az öttusa hungarikum, igazi magyar sport,

nem tesz semmit, nem áll ki a versenyzői, a szövetségi kapitányai, a nemzeti érdekek mellett. Ez szégyen. 

A helyesen cselekvő Magyar Öttusa Szövetség úgy kellene eljárjon, hogy az első pillanattól kezdve a leghangosabban képviseli a saját sportolói akaratát. Ez a dolga, az alapfeladata. Hiszen a szövetség van a sportolókért, és nem fordítva.

Az elnök és az elnökség hallgatásával csak azt a hitet erősíti, hogy ők ezt valamiért másképp, épp ellentétesen gondolják. Ezért olybá tűnik, a MÖSZ vezetése valamilyen egyéni érdeket a nemzeti érdek elé helyezve asszisztál Klaus Schormann UIPM-elnök az öttusa sport kivégzéséhez vezető döntéséhez.

A MÖSZ elnöksége erőt demonstrálva már az első pillanatban nyugodtan felvállalhatta volna, hogy a britekkel, oroszokkal és a többi hagyományos nagy öttusanemzettel szövetkezve kezdeményezi a kiszakadást a Schormann vezette UIPM-ből, amennyiben az nem vonja vissza a lovaglás kinyírására tett döntését.

Merthogy semmi veszítenivalója nincs immár. Ehelyett lapít a fűben.

The post Kálnoki: Szégyen, amit a Magyar Öttusa Szövetség csinál first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés