:

Előkerült egy hangfelvétel, amin négy férfi a Városháza eladásáról beszélget

Előkerült egy hangfelvétel, amin négy férfi a Városháza eladásáról beszélget
  • 24.hu
  • 09 Nov, 2021
  • Címkék: #

A Városháza tervezett eladásának előkészítéséről beszélgetnek négyen, köztük egy Barts Balázs néven bemutatkozó férfi azon a felvételen, amit egy Anonymus-maszkot viselő alak juttatott el az Index szerkesztőségébe kedden.

A hanganyag úgy kezdődik, hogy ?a régi Városháza épületéről szóló anyagot? a beszélő bemutatta a kabinetnek. Elhangzik, hogy 4,7 hektárból 3,9 hektárt adnának el és nyolcezer négyzetmétert tartanának meg.

Szóba kerül a tűzoltóság épülete, amit a felvétel tanúsága szerint az új épületbe terveznének tenni, annak telkét tehermentesen értékesítették volna.

Ezen a ponton hull le a lepel a beszélő kilétéről:

ugye a bemutatkozásnál nem mondtuk el, hogy ki kicsoda. Már hogy bemutatkoztunk, hogy Barts Balázs vagyok, de ugye a Gyulát meg Zsoltot ismerem

– hangzik el.

A felvétel alapján nem lehet 100 százalékos biztonsággal megállapítani, hogy valóban ő beszél-e, de Barts J. Balázs nem más, mint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója. Az Index szerint a bemutatkozásnál említett másik férfi az a Berki Zsolt lehet, aki a Városháza feltételezett eladására szerződő Northern Rock Kft. tulajdonosa. A harmadik férfi pedig a lap cikke szerint feltételezhetően Gansperger Gyula, aki egy korábbi hanganyagon arról beszélt, hogy Berki Zsolt segített neki elintézni egy ingatlanvásárlást a fővárosnál.

A felvételen ezt követően a Városháza köré tervezett közparkról beszélgetnek a felek.

Ha mi döntenénk, akkor így csinálnánk, de ugye van itt, van itt három kibaszott dátum. ?22-ben parlamenti választás, ?23-ban százötven éves lesz Budapest, és ?24-ben meg önkormányzati választás. Hát ki az a barom, aki megcsinálja a homlokzatot itt, aztán mélygarázst épít, aztán parkot csinál, aztán elkezd építeni?

– teszi fel a költői kérdést a magát Barts. J. Balázsként azonosító férfi.

A beszélgetésen résztvevő negyedik, meg nem nevezett férfi erre visszakérdezett:

azért csinálunk egy közparkot, hogy egy év múlva szétromboljuk?

A válasz azonnali volt:

nem. Azért csinálunk egy közparkot, mert megígértük, hogy csinálunk közparkot.

A beszélgetést a Barts J. Balázsként bemutatkozó férfi úgy zárja, legalábbis a felvétel azzal ér véget, hogy a szerzői jogra hivatkozva meg tudja kerülni a közbeszerzést. Mint mondta, csináltat egy tervet, amit villámgyorsan megközbeszereztet, hogy mire parkot kell itt építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló.

És akkor, hogyha eljutunk idáig, ha a kiírás már úgy szól, a parkkiírás, hogy a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön fa és semmi. Tehát mint későbbi terület álljon rendelkezésre. És ha mindez megépül, akkor utána itt, ezen a sarkon meg lehet építeni az új Városházát. Tudod organizálni a többi területről, persze a parkot szétcseszed, az egy másik kérdés. Azért van ez ?24-ben egy ilyen mondás, hogy akkor kiderül, hogy van-e kellő bátorság, vagy sem.

– hangzik el.

Főváros: nemhogy döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de arra szándék sincsen

A Fővárosi Önkormányzat az Index cikkének megjelenését követően nem sokkal lapunkhoz is eljuttatott közleményében reagált a felvételre.

Mint írták, a Városháza ingatlana mint Budapest egyik ikonikus épülete a város szívében található, azonban sem műszaki állapota, sem használata nem felel meg a 21. század követelményeinek. Éppen ezért tartotta fontosnak a főváros vezetése, hogy szülessen egy olyan döntéselőkészítő tanulmány, amely minden lehetőséget átgondolva a döntéshozók elé tárja a szóba jöhető lehetőségeket annak érdekében, hogy azok megalapozott, jogszerű döntést hozhassanak.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő által készített döntéselőkészítő tanulmány ennek megfelelően vette számba a Városháza ingatlanának lehetséges rövid távú, középtávú és hosszú távú fejlesztési lehetőségeit, azok hozzávetőleges bevételeinek és költségeinek becslésével. Ahhoz, hogy ezek a hozzávetőleges becslések rendelkezésre álljanak, értelemszerűen piaci konzultációkat is folytatni kellett

– fogalmaztak.

A közlemény szerint a döntéselőkészítő anyag is arra tesz javaslatot (41. oldal), hogy ? a különböző lehetőségek előnyeinek és hátrányainak mérlegelése alapján ? a Városháza ingatlana maradjon a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában. A Főpolgármesteri Kabinet 2020. november 26-i ülésén ezzel egyetértett.

A Fővárosi Önkormányzat egyebekben a döntéselőkészítő tanulmányban javasolt fejlesztések előkészítését megkezdte, így a Budapest Galéria elhelyezését, a Merlin Színház üzembe helyezését, a Károly körúti homlokzat felújítását és a Városháza park tervpályázatának kiírását. Ezek a fejlesztések is mutatják, hogy nemhogy döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de arra szándék sincsen. A Városháza megújítása és köztulajdonban tartása iránti elkötelezettségen a lakájmédia hazugságai sem fognak változtatni

– jelentették ki.

A Fővárosi Önkormányzat a felvétel valódiságát tehát nem cáfolta.

Az előző részek tartalmából

A Városháza eladásáról szóló hírek elsőként múlt héten láttak napvilágot. Az Index előbb konkrétumok nélkül írt arról, hogy a főváros vezetése eladná a Városháza épületét, pénteken egy újabb cikkben már a lap birtokába került dokumentumokra hivatkozva állították, hogy már meg is bíztak egy ingatlanközvetítő céget, hogy vevőt keressen az ingatlanra.

Az Index által közölt dokumentumok szerint a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. nevű céget bízták meg a lebonyolítással. A lap birtokába került szerződés szerint a városháza vételára több mint 40 milliárd forint lenne.

A szerződésben szereplő megbízó a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft., ám az nem derül ki, a cégnek ki adott megbízást a főváros részéről.

Karácsony Gergely akkor az írottakra Facebook-oldalán úgy reagált:

láthatóan folytatja a fake news terjesztését az Index, a sajtóetikára ismét fittyet hányva, meg sem várva a Fővárosi Önkormányzat válaszát.

A főpolgármester abban a posztban jelezte, feljelentést tesz, hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát.

Kapcsolódó Karácsony Gergely: Ma olvastam utoljára Indexet A lap konkrétumok nélkül írt arról, hogy a főváros vezetése eladná a Városháza épületét.

The post Előkerült egy hangfelvétel, amin négy férfi a Városháza eladásáról beszélget first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés