:

Természetalapú megoldások az éghajlat védelméért (x)

Természetalapú megoldások az éghajlat védelméért (x)
  • 24.hu
  • 10 Nov, 2021
  • Címkék: #

A Shell legfontosabb törekvései között szerepel azon ökoszisztémák, így erdőségek, füves és vizes területek védelme, melyek természetes segítségek a szén-dioxid-kibocsátás kiegyenlítésében. A cég által támogatott természetalapú vagy természetes klímavédelmi megoldások lényege, hogy ezeket az ökoszisztémákat és élőhelyeket oly módon védjék és rezerválják, hogy azok továbbra is elnyeljék a légkört károsító üvegházhatású gázokat, és tisztítsák levegőnket. Emellett a projektek keretében az érintett térségek egyedi problémáinak felszámolásával és adottságainak feltérképezésével is foglalkoznak. Ehhez kapcsolódóan a helyi veszélyeztetett fajok védelmét, az ott élő közösségek életkörülményeinek javítását is célul tűzték ki.

A két kiemelkedő kezdeményezés egyike, amelyben a Shell részt vesz, nem más, mint a perui Cordillera Azul projekt, melynek alapvető törekvése, hogy az Andok és az Amazonas-medence között fekvő természetvédelmi terület ökoszisztémáit és a környező területeken élő közösségeket védje és formálja. Céljuk, hogy az erdőírtásból és erdőpusztulásból származó károkat visszaszorítsák és helyreállítsák, munkálataik a területen mintegy 1,5 millió hektárnyi veszélyeztetett esőerdő védelmét jelentik, megóvva 45 vízválasztó térséget, illetve számos veszélyeztetetett és Magas Természeti Értékű fajt. A helyiek számára, amely 440 közösséget, köztük 30 őslakos közösséget foglal magába, biztosítják az alternatív megélhetés fejlesztését klíma- és környezetbarát mezőgazdasági és kézművességi tevékenységek és megoldások révén. A program keretében 730 munkahelyet támogatnak, melyek 30%-át nők töltik be, illetve 27 fenntartható vállalkozás működését is segítik. Törekvéseiknek köszönhetően 2021-re a projekt 16,2 millió tonna szén-dioxid kibocsátást egyenlít ki.

A második nagy jelentőségű, természetalapú megoldásokat célzó program a Shell és a Permian Global vállalat társulásából született. A PG természetes erdei ökoszisztémák védelmébe és helyreállításába fektet be, az üvegházhatású gázok csökkentésének céljából. A két cég az indonéz Katingan Projekt támogatása érdekében fogott össze. A Közép-Borneó térségében elterülő tartományban munkálkodó természetvédők 34 helyi faluval működnek együtt azért, hogy csökkentsék a terület károsanyag-kibocsátását, védelmezzék a vadvilágot és populációt, illetve elősegítsék az érintett közösségek fenntartható fejlődését. A projekt tevékenységei között szerepel 157 000 hektárnyi tőzegmocsárerdő, 5-ös létfontosságú élőhelyek és kritikusan veszélyeztetett, illetve sebezhető fajok védelme. A program eredményét bizonyítja, hogy megkapta a Triple Gold Climate és a Közösség és Biológiai sokféleség státuszát is.

Annak érdekében, hogy tudatos vásárlóit is bevonja a természetvédelmi kezdeményezéseibe, a Shell idén tavasszal 15 ország után Magyarországon is bevezette Karbonsemlegesítési Szolgáltatását, melynek keretében azok a fogyasztók, akik a vállalat töltőállomásain tankolnak, literenként 6 forinttal önkéntesen hozzájárulhatnak a projektek támogatásához és ezzel ellensúlyozhatják szén-dioxid-kibocsátásukat. Az új szolgáltatás csak egyike azoknak a lépéseknek, melyeket az energiaipari óriás tervez, végső célkitűzésük ugyanis, hogy 2050-re nettó zéró kibocsátású vállalattá válnak, igazodva a változó társadalmi igényekhez. A cél elérése érdekében a Shell csökkenti a működéséből, illetve az általa értékesített üzemanyagokból és további termékekből származó kibocsátásokat. Emellett megmaradó kibocsátásait megfelelő technológiák segítségével kivonja és tárolja, illetve semlegesítés révén kiegyenlíti.

The post Természetalapú megoldások az éghajlat védelméért (x) first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés