:

A Shell beindította Európa legnagyobb PEM zöldhidrogén-elektrolizáló üzemét (x)

A Shell beindította Európa legnagyobb PEM zöldhidrogén-elektrolizáló üzemét (x)
  • 24.hu
  • 10 Nov, 2021
  • Címkék: #

A Refhyne európai konzorcium részét képező, az Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozáson (FCH JU-n) keresztül az Európai Bizottság finanszírozásával létrehozott, teljesen működőképes üzem elsőként használja ezt a zöld hidrogént előállító technológiát ilyen nagy volumenben egy finomítóban. A hidrogén kulcsszerepet játszik majd az európai zöld megállapodás klímavédelmi célkitűzéseiben azáltal, hogy segít a nehezebben karbonsemlegesíthető ágazatok, például a szállítási és az ipari szektor szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében.

A Rajna-vidéki elektrolizáló üzem megújuló villamos energia felhasználásával évente akár 1300 tonna zöld hidrogént állít majd elő. Ezt kezdetben alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású üzemanyagok előállítására használják. Tervben van továbbá az elektrolizáló kapacitásának 10 megawattról 100 megawattra történő bővítése a Rajna-vidéki, Köln melletti telephelyen, ahol a Shell megújuló energia és biomassza felhasználásával fenntartható repülőgép-üzemanyagot (SAF) is tervez előállítani a jövőben. Egy cseppfolyósított megújuló földgázt (bio-LNG) előállító üzem fejlesztése is folyamatban van.

?Ez a projekt egy újfajta energiajövőt és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés modelljét mutatja be, amely világszerte reprodukálható? ? mondta Huibert Vigeveno, a Shell Downstream Üzletágának igazgatója a mai hivatalos megnyitóünnepségen.

?A Shell a zöld hidrogén vezető szállítójává kíván válni a németországi ipari és szállítási szektorban tevékenykedő ügyfelek számára? ? tette még hozzá. ?A teljes folyamatban részt veszünk majd, az áramtermeléstől kezdve a tengeri szélenergiát hasznosítva a hidrogéntermelésig és az ágazatok közötti elosztásig. Az ügyfelek első számú partnerévé kívánunk válni, miközben segítjük őket a szén-dioxid-mentesítésben.?


Fotó: Shell

A Shell célja, hogy 2050-re nettó zéró kibocsátású energiaipari vállalattá váljon a társadalommal összhangban. A Powering Progress stratégiája részeként a Shell azt tervezi, hogy mérsékli finomítói lábnyomát, a vállalat 2030-ig 55%-kal csökkenti a hagyományos üzemanyagok előállítását. A termelés öt fő energia- és vegyipari parkban történik majd.

A projektet támogató európai konzorcium a Shell, az ITM Power, a SINTEF kutatási szervezet, a Sphera és az Element Energy tanácsadókból áll. Az elektrolizátort az ITM Power gyártotta az egyesült királyságbéli Sheffieldben, és Olaszországban, Svédországban, Spanyolországban és Németországban készült alkatrészeket tartalmaz.

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke elmondta: ?Hidrogén régió vagyunk. Európa legnagyobb PEM elektrolizáló üzemének elindításával tovább növeljük vezető szerepünket ezen a területen, így lefektetjük egy magas szakképzettséget igénylő munkahelyeket teremtő, modern, zöld iparág alapjait. Németországban a hidrogén iránti kereslet 30%-a már most is Észak-Rajna-Vesztfália iparából származik. Becslések szerint a kereslet 2030-ra megduplázódik. Ezért olyan innovatív megoldásokra van szükség, amelyek kielégítik a CO2-semleges hidrogén iránti igényt. Az olyan projektek, mint a Refhyne, megmutatják, hogy az innováció milyen előnyökkel járhat mind a környezet, mind a gazdaság számára.?

Bart Biebuyck, az FCH JU ügyvezető igazgatója elmondta: ?Annak érdekében, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet, alapjaiban kell átalakítanunk energiarendszerünket. A tiszta hidrogén kulcsfontosságú szerepet játszik majd az e-mobilitásban és az iparban, mivel nagy potenciállal rendelkezik az olyan ágazatok dekarbonizálásához, ahol a megújuló energia közvetlen felhasználása nem lehetséges. Ennek megfelelően fel akarjuk gyorsítani az üzemanyagcella- és a hidrogéntechnológia piaci bevezetését, és ki akarjuk aknázni a bennük rejlő előnyöket az európai régióban.”

The post A Shell beindította Európa legnagyobb PEM zöldhidrogén-elektrolizáló üzemét (x) first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés