:

Középkori aranykincset fedeztek fel Angliában

Középkori aranykincset fedeztek fel Angliában
  • 24.hu
  • 11 Nov, 2021
  • Címkék: #

Egy kelet-angliai fémkereső minden idők legnagyobb angolszász érmeegyüttesére bukkant – írja az IFLScience.

A nagyjából 1400 éves kincs 131 aranyérméből, többnyire frank pénzekből áll.

A leleteket nem egyszerre, hanem hat év alatt gyűjtötték össze West Norfolk régiójában. A kincshez négy egyéb tárgy, három ékszertöredék, valamint egy aranyrúd is tartozik.

Tim Pestell, a Norwich-i Vármúzeum és Művészeti Galéria régészeti kurátora szerint a nemzetközileg is jelentős felfedezés a korabeli Kelet-Anglia gazdagságáról és kontinentális kapcsolatairól árulkodik. A szakértő hozzátette, a tárgyak és a lelőhely vizsgálata segíthet jobban megérteni a térség 7. századi kereskedelmi rendszerét.

British Museum

Az érmék többségét egy névtelenséget kérő fémkereső találta meg, aki az előírásoknak megfelelően értesítette a hivatásosokat a felfedezésről. Tíz darabra azonban egy David Cockle nevű volt rendőr bukkant, aki illegálisan próbálta meg eladni őket. Az Egyesült Királyságban ez gyakorlatilag olyan, mintha a királynőtől lopott volna, így a férfit börtönbüntetésre ítélték lebukása után. A Cockle által értékesített darabok közül kettő máig nem került meg.

Gareth Williams, a British Museum kora középkori érmegyűjteményének kurátora kiemelte, a felfedezés hatalmas jelentőségű. A kutató úgy gondolja, hogy a leletekkel jobban megérthetik a korai angolszászok gazdaságát. Williams szerint a lelőhely közel fekszik a világhírű Sutton Hoo-hoz, ahol egy teljesen ép angolszász hajósírt találtak. Bár utóbbi nyughely nagyobb mennyiségű aranyat tartalmazott, a West Norfolk-i lelőhelyen több aranyérmére bukkantak.

The post Középkori aranykincset fedeztek fel Angliában first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés