:

Ősi tömegsírra bukkantak Peruban

Ősi tömegsírra bukkantak Peruban
  • 24.hu
  • 12 Nov, 2021
  • Címkék: #

25 ember maradványait tárták fel az ősi perui romvárosban, Chan Chanban – írja a BBC. A csontvázakat egy kis, 10 négyzetméternyi területen találták meg az egykori csimu birodalom központjában. Peru nagy részén egykor a csimuk uralkodtak, birodalmuk a 15. században élte virágkorát, mielőtt az inkák legyőzték őket.

Chan Chan a prekolumbiánus Amerika legnagyobb, vályogból épített fellegvára volt.

A szakértők szerint a tömegsírban a királyság előkelőségeit temethették el.

Sinthya Cueva régész a Reutersnek elmondta, a maradványok többsége fiatal nőktől származik, egyikük sem volt 30 évesnél idősebb.

MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getyy Images Illusztráció.

A csimu birodalomban ember-, köztük gyermekáldozatokat is bemutattak, de Jorge Meneses Bartra régész szerint nincs bizonyíték arra, hogy a feltárt tömegsírba feláldozottak személyek kerültek. A haláluk okát egyelőre nem állapították meg. A kutató hozzátette, az egyik csontváz helyzetéből arra következtettek, hogy az illetőt nem sokkal a halála után temették el, míg a többi csontot a természeti elemek kifehérítették, és össze is keveredtek, ami arra utal, hogy később kerültek a helyszínre.

Cueva szerint utóbbi azt sugallja, hogy a csimuk gondozták a szeretteik maradványait, és esetenként át is költöztették a csontokat. A testeket ülő helyzetben több réteg szövetbe burkolták, az első pamutból, a második pedig növényi anyagból volt.

The post Ősi tömegsírra bukkantak Peruban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés