:

A másnaposságtól is védett egy most megtalált ókori gyűrű

A másnaposságtól is védett egy most megtalált ókori gyűrű
  • 24.hu
  • 12 Nov, 2021
  • Címkék: #

A bizánci korszak legnagyobb ismert borászatának feltárásakor, az izraeli Javnéban nemrégiben egy lila ametisztköves, 5,11 grammos gyűrűt fedeztek fel, ami nem egyszerűen csak ékszerként szolgált, de a tulajdonosát is védte a kellemetlen másnaposságtól ? adta hírül az MTI.

A gyűrűt egy bortárolásra használt amforaraktár maradványaitól alig százötven méterre, a bizánci kor és az iszlám időszak határán, a VII. században született tárgyak közt találták meg, a szakemberek azonban úgy gondolják, hogy az jóval régebbi lehet.

Ametisztköves aranygyűrűjük már a rómaiaknak is volt, és lehetséges, hogy ez a gyűrű a 3. században a városban élő előkelő elit ékszere volt

? idézte a CNN az Amir Golani vezette régészcsoport közleményét.

?

Golani hozzátette: az ametiszt használatának vallási vonatkozásai is lehetnek, hiszen a Biblia azt a tizenkét, a Templom főpapja által ünnepi mellvértjén hordott kő egyikeként említi.

A szakember szerint az ékszer egykor egy tehetős férfié, vagy nőé lehetett. Véleményét az ásatás másik vezetője, Elie Haddad továbbfűzte: szerinte a tárgy az évi kétmillió litert is termelni képes borászat tulajdonosáé, annak magas rangú beosztottjáé vagy egy szerencsétlen látogatóé lehetett.

?

A XIX. századi brazil lelőhelyek felfedezéséig a smaragdhoz és rubinhoz hasonló értékű ametiszt neve egyébként a görög ametisztosz szóból származik, aminek jelentése: nem részeg.

Az ókorban persze nemcsak így védekeztek a másnaposság ellen: a görögök egy közel ktéezer éves papirusz tanúsága szerint például babérlevélből készült nyaklánc viselését javasolták, egy Mezopotámiában született feljegyzés azonban édesgyökér-, leander-, bab-, olaj- és bortinktúrát javasolt a problémára.

The post A másnaposságtól is védett egy most megtalált ókori gyűrű first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés