:
Breaking News

A Hold egyik elszabadult darabjára bukkanhattak

A Hold egyik elszabadult darabjára bukkanhattak
  • 24.hu
  • 12 Nov, 2021
  • Címkék: #

Egy új tanulmány alapján egy, a Földhöz közel keringő aszteroida a Hold egyik töredéke lehet – írja a Live Science. Az objektum egy ősi becsapódás során szakadhatott ki.

Amennyiben igazolják a feltételezést, úgy a kisbolygó lesz az első olyan földközeli objektum, amely bizonyítottan holdi eredetű.

Az aszteroida neve Kamo`oalewa, ami hawaii nyelven durván annyit jelent: rezgő, égi töredék. Az égitestet a hawaii PanSTARRS teleszkóp segítségével fedezték fel 2016-ban.

Jonathan Knowles / Getty Images

Az objektum minden áprilisban megközelíti bolygónkat, ekkor a legerősebb távcsövek képesek megfigyelni. A közelség csillagászati értelemben értendő, az aszteroida ilyenkor is 14,4 millió kilométerre jár. Az adatok alapján az objektum nagyjából 60 méter széles.

A Kamo`oalewa egy úgynevezett kvázi-hold, leegyszerűsítve az ilyen égitestek a Nap körül keringenek, de nagyon közel maradnak a Földhöz. A kutatók már több kvázi-holdat is találtak, vizsgálatuk viszont nem egyszerű kis méretük és halványságuk miatt.

Benjamin Sharkey, a Tucsoni Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái áprilisi elhaladásai során tanulmányozták a Kamo`oalewát. A csapat arra jutott, hogy az objektum fényspektruma megegyezik az Apollo-missziók holdmintáival, ami azt sugallja, hogy az aszteroida a Hold egy darabja. Az égitest pályája ráadásul nem hasonlít azon objektumokéra, amelyek a Naprendszer külső tartományából érkeznek.

Amennyiben a Kamo`oalewa valóban a Holdból származik, nem tudni, miként szabadult el. A szakértők ugyanakkor három nagyon hasonló pályájú aszteroidát is felfedeztek, amelyek a Kamo`oalewa társai lehetnek. A kutatók bíznak benne, hogy a további megfigyelésekkel jobban megismerhetik az objektum történetét.

The post A Hold egyik elszabadult darabjára bukkanhattak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés