:

Travis Scott Astroworld-tragédiájára számítani lehetett, mégsem tudták megelőzni

Travis Scott Astroworld-tragédiájára számítani lehetett, mégsem tudták megelőzni
  • 24.hu
  • 13 Nov, 2021
  • Címkék: #

Már a koncert első harminc másodpercében elkezdtek előrenyomulni az emberek. Csak kevesen tudtak levegőt venni a tömegben, másokat letapostak, és annyira forró volt a levegő, hogy lehetetlen volt lélegzetet venni. Nem volt merre menekülni. Egyre erősebben lökdöstek minden oldalról. Ha valaki felemelte a karját, utána nem tudta leengedni, mert egyszerűen nem volt hely. Ahogy ment előre a tömeg, az emberek egymást fojtották meg. Egyre erőszakosabbá vált a légkör, úgyhogy segítségért kezdtünk kiabálni

? írja Seanna Faith McCarty az Instagram-oldalán, aki maga is jelen volt Travis Scott koncertjén az Astroworld nevű zenei fesztiválon, ami nem sokkal a kezdés után katasztrófába fulladt. A november ötödikén megrendezett koncerten és a történtek következtében kilencen meghaltak, több százan megsérültek. Az elhunytak közül a legfiatalabb tizennégy, a legidősebb huszonhét éves volt. Egy kilencéves kisfiú pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, miután leesett az apja nyakából. Egyelőre nem tisztázott, hogy a teltházas létszám és a tömeg megindulása mellett valami más is közrejátszott-e a tragédiában.

Erika Goldring / WireImage / Getty Images

Nem sokkal a kilencórás kezdés után már kialakult a fejetlenség a fesztiválon. A houstoni tűzoltóság parancsnoka, Samuel Pe?a beszámolója szerint minden azzal kezdődött, hogy a tömeg egy része hirtelen hatalmas hullámban indult meg a színpad felé, aminek hatására egymáshoz nyomták az elöl állókat.

Olyan volt, mintha a pokolban lettünk volna. Nem kaptunk levegőt és nem láttunk semmit. Képzeljük csak el, hány embert találnak még, akit észre sem vettek a tömegben, így segíteni sem tudtak azon, hogy eltaposták őket a koncert alatt. A VIP-szektorból kiemelték az ájultakat, és igyekeztek újraéleszteni azokat, akiknek nem volt pulzusuk. Akiknek erre nem reagált a szervezetük, azokat otthagyták, és mentek a következő sérülthöz. Az egész tömeg segítségért üvöltött, de Travis Scott folytatta tovább a zenélést

? mondja egy másik rajongó, aki egy Twitter-videóban osztotta meg élményeit a tragikus koncertről.

Már délután is érződött, hogy baj lehet

Az Astroworld fesztivál egyetlen fellépője ebben az idősávban Travis Scott volt, így az összes, nagyjából 50 ezer látogató az ő koncertjére igyekezett. Sokak szerint már a koncert előtt sejteni lehetett, hogy a hely kialakítása, a szervezés és a hatalmas tömeg együttesen nagyon komoly probléma ? egy felvételen például látszik, hogy jóval a koncert előtt, még délután a fesztiválozók gyakorlatilag egymást fellökve átgázoltak a VIP-szektor bejáratán, hogy minél jobb helyről nézhessék végig Travis Scott előadását.

A videóból kiderül, a biztonságiak mindössze egy-egy embert igyekeznek megfékezni, de sokan csak üldögélve nézik, ahogy a több száz ember egymást letarolva rohan át a fémkapuknál. Amy Harris, az eseményre felbérelt fotós úgy emlékszik vissza az ott történtekre, hogy egész nap érzékelni lehetett a közönségen az agresszív hangulatot, benne volt a levegőben, hogy történni fog valami. Úgy fogalmazott, ez volt élete ?legkaotikusabb? koncertélménye, és egész nap azt érezte, valami nincs rendben.

Utólag sokan nem értik, hogyan lehetséges, hogy nem látták előre a bajt. Sokan kiemelték: az is problémás, hogy Travis Scott a káosz beállta után még negyven percig zenélt, annak ellenére, hogy közben egy mentőautó is begurult a tömeg közepére, hogy kiemeljék és ellássák az ájult rajongókat, akiket maga alá sodort a tömeg. A Guardian videóriportjában arról számolnak be a résztvevők, hogy Scott és a szervezők az egyértelmű jelzéseik ellenére sem állították a koncertet, emiatt pedig felelősség terheli őket a történtekért.

Erika Goldring / WireImage / Getty Images A szervezők lassú reakciója

A houstoni rendőrkapitány, Troy Finner szerint azonban lehetetlen lett volna ennél korábban vagy akár azonnal leállítani a rendezvényt, mivel tapasztalata szerint rögtön zavargás tört volna ki a tömegben. Az információk szerint 528 biztonsági őr felelt az 50 ezer résztvevő épségéért, emiatt napokkal a koncert előtt Finner aggodalmát fejezte ki az énekes és a Live Nation szervezőiroda felé a közönség biztonságával kapcsolatban.

Fokozott együttműködést kért a rapper és szervezők részéről, valamint azt, hogy Scott a közösségimédia-oldalain lehetőleg körültekintően kommunikáljon az esemény részleteiről, hogy elkerülhető legyen a fennakadás, mivel teltházzal számoltak. Aggodalma beigazolódott: a biztonsági őrök alig tudták kimenteni a segítségre szoruló fesztiválozókat a tömegből.

“Stop the show” and the staff did nothing. This shit is fucking heartbreaking #AstroWorld vc:@JanthonyOlivera pic.twitter.com/5vVZKLKV7h

? Ashmely (@Ashmelym) November 6, 2021

A koncerten készült, azóta az interneten terjedő, elég felkavaró videóban láthatjuk, hogy a koncert közben Seanna Faith McCarty felmászik az operatőr számára kihelyezett emelvényre, hogy szóljon neki, valaki meghalt a tömegben. Könyörgött az operatőrnek, hogy értesítse az illetékeseket és állítsák le a koncertet, de a videón az látszik, hogy az nem foglalkozik a sokkos állapotban kiabáló McCartyval, sőt, elhajtja. Ugyanabban az Instagram-posztjában elmondja, hogy rövidesen egy másik dolgozó is megjelenik (ami a videóban már nem látszik), és azt mondja McCartynak, hogy lelöki az emelvényről a tömegbe, ha nem mászik le azonnal. A következő bejegyzésében pedig már azt fejti ki, hogy végül a videóban szereplő operatőr hívta a mentősöket, akik segítettek kimenekíteni néhány koncertezőt a tömegből. Egy másik felvételen pedig a tömeg egy része azt kántálja, hogy ?állítsák le a koncertet?, mert érzékelték, hogy sokakat eltapostak a tömegben.

Az Associated Press szerint néhány résztvevő beszámolója alapján a színpad előtt különböző barikádokat alakítottak ki, ami megnehezítette a tömegből való kijutást. Ezek a barikádok eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a különböző jegytípusoknak megfelelően válasszák el a területeket, azonban ezek túl szűkösek voltak ahhoz, hogy több ezer ember kényelmesen bulizzon köztük. Pe?a szerint az esemény különben elbírt volna 200 ezer emberrel is, és csak biztonsági okok miatt korlátozták le a koncert idejére 50 ezerre. A Vulture cikke alapján eredetileg 100 ezer darab jegyet értékesítettek a koncertre, így nem tudni pontosan, mennyien vettek részt pluszban az eseményen másodkézből szerzett jegyekkel. Egy videóban azt az abszurd jelenetet is dokumentálták, ahogy néhányan a tömegbe érkező mentőautón ugrálnak, és megakadályozzák, hogy ellássák a sérülteket.

Erika Goldring / WireImage / Getty Images

Travis Scott és Kylie Jenner nem tudták, mi történik

Travis Scott a koncert után nem sokkal nyilatkozatban és videóban is reagált a történtekre. A bulit az Apple Music élőben közvetítette, a felvételek alapján pedig a rapper többször is megállította a zenét, és a biztonságiak segítségét kérte, amint kiszúrta, hogy valaki elájult a tömegben, ennek ellenére azt nem érzékelte, hogy mekkora a baj. A 24 óra után eltűnő Instagram Story funkció segítségével megosztott videójában kijelentette, sokkolták a történtek, de a koncert közben nem volt tisztában a helyzet súlyosságával attól függetlenül, hogy néhány alkalommal ő is érzékelte, valaki rosszul lett a közönségben.

Travis Scott barátnője, közös gyermekük anyja, Kylie Jenner is jelen volt a koncerten, és utólag szintén megosztotta álláspontját a történtekkel kapcsolatban; hangsúlyozta: egészen a hírek megjelenésééig fogalmuk sem volt róla, hogy mi történik a tömegben. Még annak ellenére sem, hogy egy ponton kántálni kezdték a rajongók, hogy álljon le a koncert. A Guardian Amerika történetének egyik legtöbb halálesettel járó élőzenei koncertjének nevezte Travis Scott fellépését,

pic.twitter.com/Ol4sj7rvWs

? v (@ViralMaterial) November 6, 2021

A megsérült rajongók közül többen is pert indítottak Travis Scott, a Live Nation szervezőiroda, valamint Drake ellen ? aki vendég előadóként vett részt Scott koncertjén ?, annak reményében, hogy felelősségre vonják őket. Travis Scott azóta felajánlotta, hogy finanszírozza a koncerten elhunytak temetését, ahogy a koncertjegyek árát is megtérítik.

Travis Scott korábbi koncertjei sem voltak balesetmentesek

Nem az Astroworld fesztiválon adott koncertje az első alkalom, hogy Travis Scott közönsége őrjöngeni kezdett. Már karrierje kezdete óta a rapper védjegyének számít, hogy olyan tombolásra és pogózásra buzdítja a tömeget, amit a punk vagy a metál zenekarok koncertjein is megirigyelnének. 2015-ben a GQ magazin készített egy videót a rapperrel, ami a ?hogyan őrjöngj Travis Scott-tal? címet kapta. Az interjúban elmondta, gyerekkori vágya volt, hogy profi birkózó legyen, és mivel ez sosem valósult meg, azt szerette volna, hogy a koncertjein legalább olyan a hangulat, mint amilyen egy ketrecharcos összecsapáson. Emellett kifejti, mindig is szerette volna szélesebb körben elterjeszteni a szórakozásnak azt a formáját, amikor őrjöngenek, tombolnak az emberek. 2015-ben a Complex-nek nyilatkozott Travis Scott egyik rajongója, aki úgy fogalmazott, próbált nem meghalni a rapper fellépésén, valamint élete legveszélyesebb ?biztonságos menedékének” nevezte.

 

Scottnak különben többször is meggyűlt a baja a hatóságokkal, 2015-ben arra buzdította a Lollapalooza fesztiválon a közönséget, hogy nyomuljanak a barikádok felé és másszanak fel a színpadra, emiatt rendbontás vádjával perelték be, a bíróságon bűnösnek vallotta magát. 2017-ben azt mondta a rajongóknak egy koncerten, hogy taszítsák le a biztonságiakat, hogy könnyebben elérjék a színpadot. Ugyanebben az évben egy rajongója egy időre lebénult egy másik fellépésén, amikor lelökték a harmadik emeleti páholy szekcióból. Ugyanezen a koncerten maga Scott bátorított egy rajongót, hogy a második emeleti nézőtérről ugorjon le a tömegbe, mert majd úgyis elkapják. 2019-ben pedig három embert szállítottak kórházba, miután az Astroworld koncertjén megtaposták őket.

így előzik meg a bajt más előadók

A tragikus kimenetelű koncert óta a Twitteren egyre több régi koncertfelvételt túrnak elő a felhasználók, amin előadók saját maguk állítják le a koncertet valamilyen fennakadás miatt, a közönség biztonsága érdekében. Ilyen például ez a videó, ami a Linkin Park 2001-es koncertjén készült, Londonban. A néhai énekes, Chester Bennington meglátta, hogy valaki elájul a közönségben, majd rögtön ordítani kezdett a mikrofonba, hogy ?segítsétek fel!” Ezután megkérdezte a közönséget, hogy mi a teendő, ha hasonló esetet észlelnek, mire visszaüvöltötték, hogy ?fel kell segíteni a földről!?. Ezt még elkiabáltatta velük néhányszor, mielőtt folytatta volna a koncertet.

Travis, take notes from Chester Bennington, on his awareness and selfless compassion, also his good music.
?I care more about every single one of you fucking people in the crowd, than I do about this show?-Chester Bennington
Video: Part 1/2@trvisXX @AppleMusic @astroworldfest pic.twitter.com/kb1dUrwQ0u

? ????? ??? (@zlilyperry) November 7, 2021

Adele-nak is sikerült kezelnie egy hasonló esetet, amikor egyik koncertjén elájult valaki. Az énekes észrevette, hogy mi történik, azonnal leállította a zenét, majd többször is a rajongó felé mutatva hívta a jelen lévő orvosokat, hogy segítsenek rajta. Addig nem folytatta a dalt, amíg meg nem győződött arról, hogy a néző megkapta a megfelelő segítséget.

Saw this on TikTok and had to share…. what happened at #ASTROWORLDFest was entirely avoidable. Fuck Travis Scott and Fuck Kylie Jenner. pic.twitter.com/1LPEE9QS4m

? Destinee Ortiz (@MsDestineeOrtiz) November 8, 2021

Harry Styles 2019-es akciója is elterjedt a neten, amikor egy koncerten úgy érzékelte, valami nem stimmel a tömeg egy részében. Megkérdezte, hogy minden rendben van-e, mire a közönségből többen is azt felelték, hogy nem. Megkérte a rajongókat, hogy óvatosan lépjenek hátra egy lépést, hogy az orvosok könnyen hozzáférjenek a rajongóhoz, aki elájult a tömegben.

to think that Travis Scott saw the ruckus in the crowds, and continued the festival is beyond me. here?s what a singer can do to prevent human stampede happen at a concert and help fans who passed out in the crowds

#ASTROWORLDFest pic.twitter.com/XLgbRvXAQb

? v (@moranshidi) November 7, 2021

?így kellene helytállni egy koncerten ilyen esetekben. Travis Scott példát vehetne? ? írja egy felhasználó ehhez a videóhoz, amiben a Blackpink nevű K-pop zenekar egyik tagja észrevette, hogy a tömeg elkezd erőteljesen előretörni. Megkérte a rajongókat, hogy lépjenek kicsit hátrébb, nehogy agyontapossák egymást.

This is how a concert should be done.
Travis Scott need to take notes

???? ?? #?? #ROSÉ #OnTheGround #GONE #BLACKPINK pic.twitter.com/bhghFwa773

? ó (REST) (@RoseannTheAce) November 8, 2021

Lady Gagával is példálóztak a twitterezők, amikor egy fellépése során megállította a koncertet, miután észrevette, hogy egy rajongója vérzik. Megtudakolta a nevét, valamint, hogy hívjon-e orvost hozzá, majd bocsánatot kért tőle, amiért véletlenül megütötték a koncert során. ?Szívszorító, hogy Travis Scott és a szervezők, valamint az Astroworld dolgozói nem tanúsítottak ilyen együttérzést, és a felelősséget sem fogták fel? ? írja egy másik felhasználó.

Lady Gaga stops her show when she notices a fan is bleeding. She asks her name, if she needs a paramedic, & apologizes that she got hit. It?s heartbreaking Travis Scott & the organizers/staff at AstroWorld didn?t have this compassion & understanding of their responsibility. pic.twitter.com/IN2J0eJNcp

? Gaga owns my ass (@gagaownsmyass) November 7, 2021

The post Travis Scott Astroworld-tragédiájára számítani lehetett, mégsem tudták megelőzni first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés