:

Ütközésveszély miatt módosították a Nemzetközi Űrállomás pályáját

Ütközésveszély miatt módosították a Nemzetközi Űrállomás pályáját
  • 24.hu
  • 15 Nov, 2021
  • Címkék: #

Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáján egy űrszemét miatt – írja a Business Insider. Az orosz Roszkoszmosz szerint a közeledő darab egy kínai időjárási műhold törmeléke volt, az űreszközt 2007-ben semmisítették meg egy rakétateszt során. Az űrszemét pénteken közelítette volna meg az ISS-t.

A Nemzetközi Űrállomás körül egy 4-szor 50-szer 50 kilométeres zónát határoztak meg, ha egy objektum ezen belülre ér, az aggodalomra ad okot. Amennyiben egy törmelék a zóna felé tart, az ISS irányítói a pálya módosításával igyekeznek elkerülni a veszélyt. Azt nem tudni, hogy a mostani űrszemét mekkora volt.

AFP / SPACEX

Az űrállomás nagyjából 1,2 kilométerrel került magasabbra.

Ez volt a 29. alkalom, amikor egy űrszemét miatt kellett manővereznie az ISS-nek.

Az űrszemetek olyan kisebb-nagyobb darabok, amelyek gyakran már nem használt űreszközökről válnak le. Mivel a törmelékek meglehetősen nagy sebességgel haladnak, már egy kisebb darab is veszélyes lehet a még működő űreszközökre.

A törmelékek száma folyamatosan nő, ez pedig egyre nagyobb gondot okoz. Igaz, a Nemzetközi Űrállomás esetében manőverekkel egyelőre sikerül kezelni a problémát.

The post Ütközésveszély miatt módosították a Nemzetközi Űrállomás pályáját first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Ezt láttad már?

Cimkék

Keresés