:

Hogyan kerül egy bűnügyi zár alatt lévő szálloda Mészáros Lőrinchez, aztán Tiborczhoz?

Hogyan kerül egy bűnügyi zár alatt lévő szálloda Mészáros Lőrinchez, aztán Tiborczhoz?
  • 24.hu
  • 17 Nov, 2021
  • Címkék: #

Az utóbbi időben jelentősen bővítette szállodaportfolióját a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group. Orbán Viktor vejének cégcsoportja szeptemberben és októberben öt újabb egységet szerzett meg: egy spanyolországi négycsillagos szálloda, két ausztriai síhotel és egy budapesti belvárosi szálló megvásárlása után bejelentették, hogy a BDPST Hotel Management Kft. novembertől átvette a Mátraházán található 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra működtetését, és megvásárolta a szállodát tulajdonló céget is.

A Kékes lábánál található, wellness részleggel rendelkező 114 szobás hotel eddig Mészáros Lőrinc birodalmához tartozott, így Tiborczéknak mind az üzemeltetésről, mind az adásvételről a felcsúti milliárdos cégeivel kellett egyezkedniük. A két osztrák síhotel után ez rövid időn belül a harmadik szálloda, amelyik Mészárostól a miniszterelnök vejéhez kerül. A Lifestyle üzemeltetése az elmúlt években a Hunguest szállodalánchoz tartozott, ami tavaly egy 820 millió forintos támogatáshoz is hozzásegítette a hotelt, miután a Magyar Turisztikai Ügynökség 17,7 milliárd forintnyi vissza nem térítendő állami forrást osztott ki a Mészáros-érdekeltségű szálláshelyeknek.

A mátraházi hotelről azonban kevesen tudják, hogy miközben a költségvetés támogatja a felújítását, és a NER jeles személyiségei között cserél gazdát, évek óta bűnügyi zár alatt van.

A szálloda ugyanis a Quaestor érdekeltsége volt, és 2015-ben, amikor a Tarsoly Csaba által irányított brókercég hatalmas botrány közepette becsődölt, annak ingatlanjait zár alá vette a rendőrség.

A rendszerváltás előtt épült létesítmény eredetileg Bérc Hotel néven működött, mígnem a 2000-es években bezárták. A Quaestor-csoport 2011-ben átépítette, és Lifestyle Hotel néven nyitotta újra. A költséges rekonstrukció felemésztett egy 400 millió forintos uniós támogatást, és akkoriban került az ingatlanra az Unicredit Bank 14,7 millió eurós, azaz nagyjából 4,5 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzáloga is. A nyitás után a szálloda üzemeltetője és közvetlen tulajdonosa a Quaestor Invest Kft. leányvállalata, a Bérc Hotel Ingatlanhasznosító Kft. lett.

Marjai János / MTI Tarsoly Csaba a tárgyalóteremben az ellene és társai ellen indított büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2016. október 13-án

Az ingatlanok esetében a bűnügyi zár elrendelése olyan eszköz a hatóságok kezében, mellyel felfüggeszthetik a birtokos bűncselekményekben közvetlenül vagy akár csak áttételesen érintett vagyontárgya feletti rendelkezési jogát. A zárlattal a Quaestor-ügy indulásakor megakadályozhatták például, hogy a rengeteg kisbefektetőt megkárosító brókercég maga adja el az ingatlanokat, anélkül, hogy a károsultak követeléseit kielégítené.

A Lifestyle Hotel bűnügyi zár alá vételét 2015 tavaszán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) vagyon-visszaszerzési hivatala rendelte el, majd néhány hónap múlva a Budai Központi Kerületi Bíróság is megerősítette, és vagyonelkobzás biztosítása céljából egy egymilliárd forintos terhet is bejegyztetett az ingatlanra. A korlátozó rendelkezéseket az épület tulajdoni lapján az elmúlt hat évben több bejegyzésben megerősítették. Legutóbb idén júniusban jelezték, hogy a zárlat hatályban van, és feloldása attól függ, hogy a rendőrségi vizsgálat vagy a bírósági eljárás milyen eredménnyel ér véget.

Az épület 2018-ban mégis kikerült a quaestoros Bérc Hotel Kft. tulajdonából: egy Mészáros Lőrinc-közeli cég szerezte meg.

Arról, hogy mi történt, és a bűnügyi zárlat ellenére forgalomképes-e az ingatlan, a KR NNI vagyon-visszaszerzési hivatalától és a Quaestor-pert lefolytató Fővárosi Törvényszéktől próbáltunk informálódni, de nem jutottunk közelebb a megoldáshoz.

Az ORFK kommunikációs osztályától azt a választ kaptuk, hogy a KR NNI már 2015 decemberében befejezte a vagyon-visszaszerzési eljárást, és azt az alapüggyel együtt, vádemelési javaslattal továbbküldte az ügyészségnek. Azt írták, hogy ?a vádemelési javaslat megtételekor a kényszerintézkedés hatályban volt, azonban az ezt követő időszakban az azzal kapcsolatos rendelkezési jog kikerült a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal hatásköre alól?. A rendőrség magyarázata szerint a 2021-es bejegyzésben azért szerepelhet mégis a KR NNI illetékes hivatala, mert ?a tulajdoni lapon az eredeti adatok mindaddig változatlanok maradnak ? függetlenül attól, hogy ki folytatja az eljárást ?, amíg azon valamely hatóság nem változtat?.

Részletesebb információt a bíróságtól sem kaptunk. Az biztos, hogy a Quaestor-ügy egyhamar nem zárul le, hiszen a Fővárosi Törvényszék szóvivője egy hónapja azt közölte: a per annyira terjedelmes, hogy megjósolhatatlan, mikor lesz vége. Az elhúzódó eljárás miatt a mátraházi ingatlannal kapcsolatos adatok sem lesznek nyilvánosak. A törvényszék ugyanis érdeklődésünkre közölte, hogy ?a büntetőügyekben elrendelt zár alá vételek az ügyek iratainak részét képezik, ezért azok tartalmáról harmadik félnek nem adhatunk tájékoztatást?.

Tény, hogy alig ült el a 2015-ös botrány, a hotel körül máris beindult a mozgolódás. Az első változásra a Quaestor-károsultak hívták fel a figyelmet: 2016-ban lapunkat több érintett is megkereste azzal, hogy az akkor még Quaestor-tulajdonban lévő hotelnél üzemeltetőváltás történt. A fejlemények aggodalommal töltötték el a károsultakat, ugyanis azt remélték, hogy a mátraházi hotel piacképes, és nyereségesen működtethető lehet, ezért az értékesítéséből jó eséllyel juthat a hoppon maradt károsultaknak. Azt nem tudhatták, hogy a színfalak mögött már meg is történtek a tulajdonosváltáshoz vezető kezdeti lépések.

Marjai János / MTI Quaestor-károsultak demonstrációja a törvényszék épületénél 2016. október 13-án

2016 tavaszán, amikor még el sem rendelték a Quaestor-cég, a Bérc Hotel Kft. végelszámolását, a hotel irányítása az Event-Immo Kft.-n keresztül (a felcsúti milliárdos több érdekeltségében vezető tisztséget betöltő Csík Zoltán révén) Mészáros Lőrinc közelébe került. Ez a cég lett a Lifestyle Hotel új üzemeltetője, amit a menedzsment akkor azzal magyarázott, hogy a korábbi üzemeltető már nem tudott megfelelő színvonalú szakmai munkát végezni, az új csapat viszont jelentős szakirányú tudással és tapasztalattal rendelkezik.

A váltást azonban sokkal inkább magyarázhatja az, hogy a háttérben már zajlottak a befolyásszerzési manőverek. Az UniCredit Bank, amely a Bérc Hotel Kft. fő hitelezője volt, a 24.hu kérdésére azt írta:

az ügyféllel szembeni követelését 2015. december 3-án értékesítette.

Vagyis a pénzintézet még a csőd évében megszabadult a 4,5 milliárdos jelzálogtól, amely egyébként tulajdoni lapra bejegyzett vételi jogot is biztosított számára a hotelre.

A bank további információt nem adott az ügylettel kapcsolatban. Mint írták, a hitelszerződések tartalmát és körülményeit banktitokként, a követelésvásárlókkal kötött megállapodásokat üzleti titokként védi a törvény. Az ingatlan tulajdoni lapján rögzített további bejegyzésekből azonban látható, hogy jelzálogot, illetve az abból fennmaradt tartozást első körben a Hórusz Faktorház Zrt. vette meg. A budakeszi Balczó családhoz tartozó faktorcég több Mészáros-közeli ügyletben is feltűnt. A hotelszerző hadműveletben lényegében ugyanaz lehetett a feladata, mint amikor Mészárosék a felszámolás alá került cégekből szemezgetve gyarapították a felcsúti birodalmat. A faktorcégek rendelkeznek engedéllyel a követelések megvásárlására, ezért van szükség a szolgálataikra, az Átlátszó korábbi cikkében részletezte a technikát, és hogy miért kulcsfontosságú megszerezni a fő hitelező pozícióját.

A banktól származó jogok ezután a Wellnesshotel Építő Kft. nevére kerültek. Ez a vállalkozás az üzemeltetést megszerző Event-Immóhoz hasonlóan a Mészáros-emberként ismert Csík Zoltán tulajdonában állt, így nem meglepő a történet folytatása. A Wellnesshotel Kft. előbb a Mészáros és Mészáros Kft., majd a szintén Mészáros-tulajdon Talentis Group Zrt. fennhatósága alá került, az üzemeltető Event-Immót pedig felváltotta a Hunguest.

Ebben az ügyben semmilyen mutatvány sem volt, ahogy a házat sem a tetőtől kezdik el építeni, itt is lépésről lépésre az alapoktól végig kellett járni a törvényes eljárás minden lépését

? mondta a 24.hu-nak a rendőri múlttal rendelkező, így a hotelt érintő bűnügyi zár jogi hátterét is jól ismerő Csík Zoltán, aki annyit elárult, elemezték a helyzetet, és arra jutottak, hogy az ingatlannak nem volt köze bűncselekményekhez, a Bérc Hotel Kft. nem folyt bele az anyacég pénzügyeibe, ezért nem születhet olyan döntés, hogy elkobozzák azt. így, miután megvásárolták a banki jelzálogot, már csak a végelszámolót kellett meggyőzni arról, hogy az uralkodó hitelező szeretné üzemeltetni vállalkozást, mert így megvédheti a jelzáloga értékét. Arról, hogy végül mennyiért sikerült megszerezni a hotelt, Csík nem nyilatkozott.

Mike Ferenc, a Quaestor Invest és a Bérc Hotel Kft. felszámolóbiztosa megkeresésünkre azt közölte, hogy a mátrai hotel körüli események ?túl vannak azon a látótéren, amit ő követni tudott?. Ádám Zoltán végrehajtó ugyanakkor hajlandó volt általánosságban beszélni a történtekről, mert ? mint mondta ? a részletek úgyis nyilvánosak és kiolvashatóak a földhivatali nyilvántartásból. Szerinte ?volt egy adós, aki a hotelingatlannak volt a tulajdonosa, az adós ellen végrehajtást kezdeményeztek, ezért ki kellett írni az árverést?, amit aztán ő bonyolított le. A végrehajtó arra nem emlékezett, hogy a bűnügyi zárlat érvényben volt-e, de azt mondta, abban biztos, hogy az ingatlanon nem voltak olyan kötöttségek, amelyek akadályai lehettek volna az árverésnek. A Wellnesshotel Kft. a tulajdoni lap szerint 6,2 millió euró és járulékai végrehajtását kérte, és 2018 szeptemberében, kétévnyi manőverezés után bejegyezték: a Wellnesshotel Építő Kft. megszerezte a Lifestyle Hotel tulajdonjogát.

Lehotka László / MTVA Kilátás a Lifestyle Hotel Mátra étterméből

A dolgok azonban csupán három évig voltak nyugvóponton. A tulajdonjog idén nyáron a Wellnesshotel Építő Kft.-től céges szétválással átkerült egy frissen alapított vállalkozáshoz. A Project-LHM Kft. is Mészáros-érdekeltségként jött létre, tulajdonosa a Talentis Group Zrt. volt, ám a BDPST Group bejelentése alapján minden valószínűség szerint ez a cég viheti át a Lifestyle Hotel Mátrát Tiborcz István érdekeltségeihez. A hotel tulajdonjogának külön erre a célra létrehozott cégbe való áthelyezése vélhetően már a BDPST Groupnak való eladás előkészítő lépése volt, az adásvételnek azonban az Igazságügyi Minisztérium cégadatbázisában még nem volt nyoma cikkünk írásakor.

The post Hogyan kerül egy bűnügyi zár alatt lévő szálloda Mészáros Lőrinchez, aztán Tiborczhoz? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés