:

Saját ajánlásával ment szembe Merkely Béla

Saját ajánlásával ment szembe Merkely Béla
  • 24.hu
  • 17 Nov, 2021
  • Címkék: #

Az oltási kedv növeléséről adott interjút az RTL Klub Reggeli című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Ebben elmondta, hogy ő két Szputnyik oltására megkapta a harmadikat is, Janssent választott – erről azonban korábban azt mondta, hogy nem javasolt. ?Az mRNS vakcina után jöhet vektorvakcina (például az egy dóziusú Janssen), míg az Astra Zenecát vagy Szputnyik V-t kapottaknak más típusú oltóanyagra van szükségük? – mondta akkor.

Kapcsolódó Merkely Béla elmondta, ki kérje a harmadik oltást, és hogy mire kell figyelni A rektor szerint a harmadik oltásnak nincs veszélye, de figyelni kell arra, hogy ki mit kap.

?Én két Szputnyikot kaptam és egy Janssent? – mondta a rektor az RTL Klub műsorában. ?Ha kell a negyedik majd hat hónap múlva, azt is fel fogom venni.?

A kormány harmadik vakcinákkal foglalkozó táblázatában is mRNS-vakcinák, illetve a Sinopharm szerepel a Szputnyik V után, de korábban szakértők is azt mondták: vektorvakcinára ugyanilyennel oltani nem ajánlott. Lisziewicz Julianna immunológus szerint a vektoralapú vakcinák, tehát a Szputnyik, az AstraZeneca és a Janssen nem adhatók újra. Már nem azért, mert veszélyes vektorra vektort oltani, hanem azért, mert felesleges.

Mohos Márton / 24.hu

A vektorvakcinák lényege, hogy a SARS-Cov2 tüskefehérjét hordozó gént ? amelynek hatására immunrendszerünk felépíti a kórokozó elleni védelmét ? egy másik, az ember számára teljesen ártalmatlan vírusba ültetve juttatják a szervezetbe. Ez az úgynevezett adenovírus vagy vírusvektor. Fennáll azonban a lehetősége, hogy a szervezet antitestek termelésébe kezd az adenovírus ellen is, így az ismétlésnél az oltóanyag nem, vagy nem kellő mértékben jut célba. Biztos tudásunk még nincs a kérdésben, ezért alkalmazzák inkább nemcsak a vakcinák, hanem a vakcinatípusok keverését is az emlékeztető oltásoknál, és ezért nem javasolnak vektorvakcinát vektorvakcinára. Sőt, ugyenezen megfontolásból alkalmaznak a Szputnyik-V-nél különböző adenovírusokat, az első dózisnál adenovírus 5-öt, a másodikban adenovírus 26-ot. A Janssen egydózisú készítménye adenovírus 26-ot tartalmaz, tehát elméletben fennáll az esélye, hogy a Szputnyikra ráoltva nem éri el a kívánt hatékonyságot.

Tudomásunk szerint Merkely Béla nyilatkozata óta nem érkezett kutatási eredmény a Szputnyik és a Janssen keverésére, így nem tudni, mire alapozza a rektor azt, hogy a két vakcina jól működik együtt. Janssent adatni az Európai Unióban eddig el nem fogadott vakcinára azért lehet hasznos, mert ezzel így már szabadon lehet utazni külföldre is, míg az mRNS-vakcinákból továbbra is kettő kell ehhez. Információink szerint egyébként nagyon sok oltóponton bármire oltanak bármit, így elméletileg, aki nagyon akar, vektorvakcinára is szerezhet vektorvakcinát – csak nem biztos, hogy védettség szempontjából annyira jól jár vele.

Nagy Nikoletta további cikkei Megszületett a glasgow-i klímaegyezményMég mindig nincs meg az új klímaegyezményEz az eddigi legszennyezőbb ENSZ klímacsúcs

The post Saját ajánlásával ment szembe Merkely Béla first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés