:

41 hónap börtönt kapott a Capitoliumot megostromló QAnon Sámán

41 hónap börtönt kapott a Capitoliumot megostromló QAnon Sámán
  • 24.hu
  • 17 Nov, 2021
  • Címkék: #

Három és fél év börtönre ítélték a világ köztudatába csak QAnon Sámánként bevonult amerikai férfit, Jacob Chansley, mert részt vett 2021. január 6-án az amerikai törvényhozás épületének, a Capitoliumnak az ostromában. A CNN cikke szerint egészen pontosan 41 hónapot kell rács mögött töltenie a férfinek. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szeretett volna példát statuálni a férfi kemény büntetésével, és ezt úgy tűnik, elérte.

Chansley-t a teljesen zavaros, a demokratákat kvázi pedofil nemzetgyilkosnak beállító, Donald Trumpot istenítő összeesküvés-elmélet, a QAnon szippantotta évekkel ezelőtt magába. Ezt ötvözte festett arcával és archaikus kinézetével, így vált belőle a január 6-i ostrom emblematikus alakja, akit az amerikai jobboldalon hősnek, a baloldalon futóbolondnak néztek.

Mindenesetre Chansley ügyét kesztyűs kézzel intézték. A férfi a Capitoliumba betörő első harmincas csoport tagja volt, a szenátusi szárnyat célozta meg ő is, egy nagy amerikai zászlót víve magával (aminek rúdját a bíróság fegyvernek minősítette). Royce Lamberth bíró elfogása óta sem engedte szabadon a fogdából a vádlottat. A tárgyaláson Chansley szavai szerint mindent megbánt, elmondta, hogy megtörte a fogvatartás, nagyon bánja, hogy részt vett a januári zavargásban, és hogy ő nem felkelő, nem belföldi terrorista.

Töredelmes megbánása közben elmondta, a legnehezebb rész az volt, hogy saját magát okolhatta csak a helyzetéért. Hozzátette, azt kell tennie, amit Mahatma Gandhi egykori indiai békeikon: felelősséget vállalni és nem kibújni. A bíró is meglágyult valamelyest, az egykori Sámán beszédét a fekete polgárjogi harcoséhoz, Martin Luther Kingéhez hasonlította. Azonban elmondta, félelmetes dolgot tett a férfi, nem lehet rövidíteni a büntetésén.

The post 41 hónap börtönt kapott a Capitoliumot megostromló QAnon Sámán first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés