:

56 év után mentették fel a Malcolm X meggyilkolása miatt elítélt férfiakat

56 év után mentették fel a Malcolm X meggyilkolása miatt elítélt férfiakat
  • 24.hu
  • 18 Nov, 2021
  • Címkék: #

Csütörtökön felmentették azt a két férfit, akit Malcolm X amerikai imám és polgárjogi aktivista 1965-ös meggyilkolása miatt ítéltek el börtönbüntetésre ? írja a CNN. Muhammad A. Aziz (más néven Norman 3X Butler) és Khalil Islam (Thomas 15X Johnson) közül utóbbi nem érhette meg a felmentését, mert 2009-ben meghalt.

A 83 éves Aziz csütörtökön a bíróság előtt azt mondta, hogy ennek soha sem szabadott volna megtörténnie, és azt reméli, hogy a bíróság felelősséget vállal azokért a mérhetetlen károkért, amelyet az utóbbi 55-56 év okozott számára. A kerületi ügyész, Cyrus Vance, aki újranyitotta az ügyet, bocsánatot kért az igazságtalanságokért.

Azizék bűnösségét évtizedeken keresztül vitatták és ezt egy 2020-ban bemutatott dokumentumfilm-sorozat feldolgozta. A háttérről és az előzményekről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó 55 év után kiderülhet, hogy ki Malcolm X valódi gyilkosa 1965-ben több száz híve szeme láttára lőtték agyon Malcolm X amerikai imámot és emberi jogi aktivistát, a polgárjogi mozgalom ikonikus alakját. A következő évben elítéltek három fiatal fekete férfit a gyilkosság miatt, de egy dokumentumfilm szerint a nyomozók számos hibát elkövetve futni hagyták a valódi tettest.

The post 56 év után mentették fel a Malcolm X meggyilkolása miatt elítélt férfiakat first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés