:
Breaking News

Kifáradt Izland új vulkánja, már csak gőzöket-gázokat ereget

Kifáradt Izland új vulkánja, már csak gőzöket-gázokat ereget
  • 24.hu
  • 18 Nov, 2021
  • Címkék: #

Nem lövell ki lávát az izlandi Fagradalsfjall vulkán, ami hat hónapon keresztül folyamatosan működött, vulkanológusok szerint azonban még túl korai kijelenteni, hogy vége az elmúlt 50 év leghosszabb kitörésének, amit a szigetországban feljegyeztek ? írja az MTI.

Az első láva március 19-én kezdett feltörni a mélyből a Reykjavíktól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Fagradalsfjall-hegyen, a Reykjanes-félszigeten. Szeptember 18-án jelentették be vulkanológusok, hogy a Fagradalsfjall esetében az elmúlt 50 év leghosszabb kitörését jegyezték fel Izlandon. Attól a naptól kezdve azonban nem ont lávát magából.

A páratlan látvány folyamatosan vonzza a turistákat a térségbe, a megkeményedett fekete láva jelenleg mintegy öt négyzetkilométernyi területet borít be.

A vulkánkitörést megelőző négy hétben mintegy 40 ezer földrengés sújtotta a félszigetet. A vulkánkitörés nyomán keletkezett lávamező a Fagradalshraun nevet kapta, ami csodálatos lávavölgyet jelent.

Lehetséges, hogy a krátere eltömődött és elkezdett kihűlni, ily módon az új láva nem tud a felszínre kerülni. Gyakran így végződnek a kitörések

? mondta Sara Barsotti, az izlandi meteorológiai intézet illetékese az AFP francia hírügynökségnek.

Az elmúlt két hónapban nem jegyeztek fel a szeizmográfok földrengéseket, amik jó előjelei egy vulkánkitörésnek. Bár lávakilövellést nem észleltek a szakemberek, a fő kráterből még mindig füstfelhő áramlik ki. ?Ez a földalatti magma megmaradt hője és a megmaradt gáza? ? magyarázta Pall Einarsson geofizikus.

A vulkán mintegy 143 millió köbméter magmát hozott földfelszínre, ami több mint 1200 Celsius-fokos volt. A térség szeizmikusan aktív és a kutatók tovább figyelik a vulkánt. A műholdas és GPS-adatok azt mutatják, hogy a Reykjanes-félsziget egy nagy térségében a talajszint a minap megemelkedett, ami a vulkán újraaktivizálódásának elméletét támasztja alá.

The post Kifáradt Izland új vulkánja, már csak gőzöket-gázokat ereget first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés