:

A NATO és az EU is elítélte Oroszország műhold elleni rakétatesztjét

A NATO és az EU is elítélte Oroszország műhold elleni rakétatesztjét
  • 24.hu
  • 19 Nov, 2021
  • Címkék: #

Az Észak-atlanti Tanács és az Európai Unió Külügyi Szolgálata pénteken, külön-külön közleményben határozottan elítélte Oroszország november 15-én végrehajtott rakétatesztjét – írja az MTI. A kísérlet során egy használaton kívüli szovjet műholdat semmisítettek meg, a felszabaduló űrszemét pedig veszélybe sodorta a Nemzetközi Űrállomást (ISS).

Kapcsolódó Oroszország fegyverteszttel sodorta veszélybe a Nemzetközi Űrállomást A teszt során rengeteg űrszemét keletkezett.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács tagjait képviselő nagykövetek közleménye alapján a teszt akkora mennyiségű alacsony Föld-körüli pályán keringő törmeléket hozott létre, hogy az számos nemzet és szervezet űrbe telepített eszközeinek épségét és az emberi életet is fenyegeti. ?Oroszország cselekedetei felelőtlen magatartásról tanúskodnak, és veszélyeztetik a világűr békés célú felfedezésére és felhasználására törekvő valamennyi nemzet biztonsági, gazdasági, tudományos és kereskedelmi érdekeit” – hangsúlyozza a nyilatkozat.

A közleményben leszögezték: Oroszország veszélyes magatartása ellentmond korábbi elkötelezettségének, miszerint ellenzi a világűrbeli fegyverkezést.

Felszólították továbbá valamennyi országot, köztük Oroszországot, hogy vegyenek részt az űrbeli magatartás szabályainak és elveinek kidolgozásában, valamint tartózkodjanak a hasonló tesztek elvégzésétől.

Az Európai Unió nevében Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselő adott ki közleményt. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz cselekedet hatalmas mennyiségű űrszemetet hozott létre, ami hosszú távon kockázatot jelent a legénységgel vagy anélkül végzett űrtevékenységekre, többek között az ISS űrhajósaiank biztonságára. ?Ez az intézkedés az ENSZ űrszemét-csökkentésre vonatkozó iránymutatásaiban foglalt elvekkel is ellentétes, és hosszú évekre veszélyezteti a szabad hozzáférést a világűrhöz valamennyi állam számára” – emelte ki Borrell.

Mint hozzátette: az ilyen tesztek elvégzése veszélyes és rendkívül destabilizáló, mivel a világűr szereplői közötti bizalom romlásához vezethetnek, és katasztrofális következményekkel járhatnak. Hangsúlyozta, hogy sürgősen elő kell mozdítani a nemzetközi tárgyalásokat a világűr normáiról szóló megállapodás, valamint azok végrehajtása érdekében. ?Az Európai Unió már benyújtotta javaslatait az ENSZ főtitkárának az ilyen normákra vonatkozóan” – tette hozzá.

Az amerikai űrparancsnokság szerint a hétfőn végrehajtott rakétateszt következtében több mint 1500 nyomon követhető, alacsony Föld-körüli pályán keringő törmelék keletkezett. Ezek feltehetően további kisebb darabokra fognak szétesni, és évekig, akár évtizedekig keringhetnek majd bolygónk körül. Ugyancsak hétfőn az űrszeméttel történő lehetséges ütközés miatt a Nemzetközi Űrállomás hétfős legénységének két alkalommal is biztonságba kellett vonulnia az űrállomáshoz dokkolt űrhajók fedélzetén.

The post A NATO és az EU is elítélte Oroszország műhold elleni rakétatesztjét first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés