:
Breaking News

Fontos lépést tehet ma az Európai Bizottság a magyar és lengyel jogállamisági eljárások felé

Fontos lépést tehet ma az Európai Bizottság a magyar és lengyel jogállamisági eljárások felé
  • 24.hu
  • 19 Nov, 2021
  • Címkék: #

Levelet küld pénteken Magyarországnak és Lengyelországnak az Európai Bizottság ? írja két bizottsági forrásra hivatkozva a Politico című, uniós ügyekkel foglalkozó lap. A levél kiküldése nem jelenti a jogállami mechanizmus megindítását, de ez az első lépés a korábban még soha nem alkalmazott eljárás felé.

A magyar félnek szóló levélben az Európai Bizottság várhatóan a közbeszerzésekkel, az összeférhetetlenségi kockázatokkal és a magyarországi korrupcióval kapcsolatos kérdéseket tesz fel, míg Lengyelország az igazságszolgáltatás függetlenségével és az uniós jog tiszteletben tartásával összefüggő kérdésekre számíthat. A két keleti tagállamnak két hónap áll majd rendelkezésére a kérdések megválaszolására.

A levelek kiküldése lényegében azt jelzi, hogy a Bizottság hajlandónak mutatkozik arra, hogy alkalmazza a jogállamisági mechanizmust mint új eszközt, amely január 1-jétől hatályos.

Ez lehetőséget biztosít arra, hogy az uniós forrásokat megvonják, csökkentsék vagy felfüggesszék, azokban a tagállamokban, amelyekben a jogállamiság sérelme miatt veszélybe kerülnek az EU közös pénzügyi érdekei. Az ezt megalapozó jogszabályt a magyar és a lengyel kormány megtámadta az Európai Bíróságon, és kérte annak megsemmisítését. Az ügyben már megtartották a tárgyalást, december 2-án a bíróság főtanácsnoka ismerteti jogi álláspontját, az ítélet pedig jövő év elejére várható.

A hvg.hu azt írja, a levél kiküldésének hírét az Európai Bizottság szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Eric Mamer írásuk szerint úgy fogalmazott, hogy sosem kommentálnak híreket olyan levelekkel kapcsolatban, amelyeket még nem küldtek el, illetve nem kézbesítettek.

A jogállamisági mechanizmus csak egy a néhány eszköz közül, amelyek Brüsszel rendelkezésére állnak, hogy pénzügyi nyomást gyakoroljanak a közös uniós követelményekkel hadilábon álló varsói és budapesti kormányra.

The post Fontos lépést tehet ma az Európai Bizottság a magyar és lengyel jogállamisági eljárások felé first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés