:

Fordulat jöhet a katonai puccs okozta konfliktusban Szudánban

Fordulat jöhet a katonai puccs okozta konfliktusban Szudánban
  • 24.hu
  • 21 Nov, 2021
  • Címkék: #

Fordulat jöhet a szudáni katonai puccs ügyében, miután vasárnap megállapodást írtak alá a felek, amely szerint visszahelyezik tisztségébe Abdalla Hamdok miniszterelnököt, és szabadon engedik az október 25-i katonai hatalomátvétel óta letartóztatott kormánytisztviselőket és politikusokat is ? írja mások mellett az AP hírügynökség.

A megállapodást Szudán katonai és polgári vezetői kötötték meg. Az ország államfői feladatait jelenleg is ellátó tábornok, Abdel Fattah Burhan televíziós nyilatkozataiban kijelentette, hogy Hamdok egy független szakértői kabinetet fog vezetni a választások megtartásáig. Az egyelőre nem világos, hogy mekkora hatalma lesz ennek a kormánynak, de az ország továbbra is katonai felügyelet alatt maradhat.

Szudánban a katonai puccs több mint két évvel az után jött, hogy egy népfelkelés során elűzték Omár al-Basír autokrata és iszlamista diktátort. A szudániak tömegesen vonulnak utcára a katonai hatalomátvétel után, amely felborította azt a törékeny átmeneti szabályozást, amely arra volt hivatott, hogy országot békés keretek között állítsák át a képviseleti demokráciára. Abdalla Hamdok miniszterelnököt hetek óta házi őrizetben tartották a katonai vezetők.

Névtelenül nyilatkozó tisztségviselők a hírügynökségnek azt mondták, hogy az ENSZ, az Egyesült Államok és mások ?döntő szerepet? játszottak a vasárnapi megállapodás megalkotásában. Az Egyesült Államok vezette szövetségi rendszer és az ENSZ korábban többször elítélte a puccsellenes tüntetőkkel szembeni túlzott erőszak alkalmazását.

Közben vasárnap a szudáni fővárosban, Kartúmban ezrek vonultak utcára, hogy újra tiltakozzanak a puccs ellen, és követeljék a hatalom azonnali átadását a civileknek. A tüntetők a szudáni zászlót lengették, és azt skandálták:

A hatalom a népé! A katonaságnak a laktanyában a helye.

Az őszi szudáni eseményekről részletesen ebben a cikkben írtunk:

Kapcsolódó Meg kell állítani a puccsjárványt ? Szudán is visszafordult a képviseleti demokrácia kapujából Hétfőre virradóra Szudánban a hadsereg átvette a hatalmat a polgári kormánytól, amelynek vezetőit letartóztatták. Veszélybe került a hosszú ideje zajló demokratizálódási folyamat.

Az MTI hírösszefoglalója szerint a hivatalába visszahelyezett Abdalla Hamdok miniszterelnök úgy konnemtálta a puccsistákkal kötött megállapodást, hogy így elkerülhető a további vérontás.

A szudáni vér becses. Vessünk véget a vérontásnak, és a fiatalság energiáját fordítsuk építkezésre és fejlődésre

? fogalmazott a kiszabadított kormányfő.

The post Fordulat jöhet a katonai puccs okozta konfliktusban Szudánban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés