:

Félmillió dollárra perelik Salt Bae New York-i éttermét az egykori alkalmazottak, akik hátrányt szenvedtek, mert nem törökök

Félmillió dollárra perelik Salt Bae New York-i éttermét az egykori alkalmazottak, akik hátrányt szenvedtek, mert nem törökök
  • 24.hu
  • 22 Nov, 2021
  • Címkék: #

A híres török séf, Nusr-et Gökçe ? ismertebb nevén Salt Bae ? tulajdonában lévő manhattani steakhouse két volt alkalmazottja egyenként 500 ezer dolláros (több mint 163 millió forintos) pert indított, azt állítva, hogy a török dolgozókkal jobban bántak az étteremben, mint velük, spanyolajkúakkal ? írja a New York Post.

Angelo Maher pincér és Elizabeth Cruz pultos azt állítja, hogy a New York-i Nusr-et Steakhouse-ban dolgozva diszkriminálták őket amiatt, hogy nem török származásúak ? derül ki a séf cége ellen a múlt héten a manhattani legfelsőbb bíróságon benyújtott keresetekből.

Maher ? egy perui, aki 2017-ben kezdett ott dolgozni ? azt állítja, hogy rendszeresen az étterem kevésbé forgalmas részlegeibe helyezték, míg a török származású alkalmazottakat mindig a jó helyekre osztották be. Ráadásul a pincér szerint a vezetőség még akkor is védte a török származású alkalmazottakat, ha rossz teljesítményt nyújtottak vagy helytelenül viselkedtek.

Maher azt is állítja a keresetében, hogy őt ? és a többi nem török származású dolgozót ? arról sem tájékoztatták, mi alapján osztották szét a közös kasszába gyűlő borravalót az étteremben. Amikor szembesítette az egyik főnökét ezzel, akkor az étterem vezetője így reagált a panaszaira:

Hagyd abba ezt a borravaló dolgot, mert én mondom neked, ez az utolsó figyelmeztetésed, szóval csak maradj semleges

? áll a férfi keresetében, amiből az is kiderül, hogy állítólag kénytelen volt lemondani a borravalóról, amikor a sztárséf olyan híres barátait kellett kiszolgálni, mint a rapper French Montanát.

A bírósági dokumentumok szerint a pincért arra is megkérték, hogy ha a vendégek arról érdeklődnek, a felszolgált hús halal-e ? azaz megfelel-e a muszlim étkezési szabályoknak ?, akkor hazudja azt, hogy igen.

A diszkrimináció abban is megnyilvánult, hogy a török származású alkalmazottak fizetéséből nem vonták le azt, ha rossz rendelést vittek ki egy-egy asztalhoz, tőle, aki perui gyökerekkel rendelkezik, viszont levonták az ilyen hibák okozta kárt.

Maher 2019 szeptemberében jelezte az aggályait az étterem HR-eseinek, de a kereset szerint ezt követően ahelyett, hogy orvosolták volna az általa felvetett problémákat, inkább megbüntették. A panaszát követően ugyanis rendszeresen hazaküldték a munkaideje vége előtt, és direkt az étterem kevésbé pörgős részeire osztották be.

A keresetben leírtak alapján a fizikai erőszak is a megtorlás eszköztárába tartozott: két alkalommal is bántalmazták török munkatársai, és egyszer még az egyik főnöke is megpofozta.

Mahert végül 2020 márciusában, a koronavírus első hullámának beindulásával párhuzamos lezárások alkalmával a kollégái többségével együtt rúgták ki, de amikor az étterem újra kinyitott, őt már nem vették vissza.

A másik felperes, Cruz ? akinek a családi háttere dominikai ? a keresetében azt állítja, hogy 2019 áprilisában vették fel, és nem sokkal később már olyan átszexualizált elvárásokkal kellett szembenéznie, amelyek a török származású kolléganőit és a férfi munkatársait elkerülték.

Volt, hogy a pultos a szokásos egyenruhában érkezett meg dolgozni, de hazaküldték, mondván, öltözzön át ?rövid szoknyába, magassarkú cipőbe? és olyan felsőbe, amiben jól látszik a dekoltázsa ? állítja a beadvány.

A menedzsere pedig azt mondta neki:

A feleségem dominikai, tudom, milyenek vagytok ti, dominikai nők,

amivel azt sugallta, hogy Cruz szexuálisan promiszkuitásra hajlamos a származása miatt ? vádolja az étterem vezetőjét a kereset.

Pár héttel később Cruz megkérdezte, hogy viselheti-e újra a szokásos egyenruhát, mert lealacsonyítónak érezte a helyzetet, és fizikailag is kényelmetlennek találta a tőle elvárt viseletet. Néhány nappal később ki is rúgták, állítja a beadvány.

Gökçe cégének ügyvédje nem válaszolt a Post megkeresésre, ahogy az étteremben hagyott üzenetükre sem érkezett válasz.

Gökçét más korábbi alkalmazottjai is megvádolták már hasonlókkal ? eleveníti fel a Post ?, például azzal, hogy a borravaló és a túlórapénz tekintetében átverte a neki dolgozó embereket, de ami anyagilag még súlyosabb, hogy egy 5 millió dolláros (több mint 1,6 milliárd forintos) szerzői jogsértési pert is indítottak ellene, mert állítólag egy megrendelésre készült alkotás képét anélkül használta fel marketinganyagokon világszerte, hogy külön kifizette volna a reklámcélú felhasználás költségeit.

Az első két ügyben egyezség született, míg a szerzői jogok megsértése miatt indított per még folyamatban van.

The post Félmillió dollárra perelik Salt Bae New York-i éttermét az egykori alkalmazottak, akik hátrányt szenvedtek, mert nem törökök first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés