:

Duplájára nőtt az adathalász támadások száma a Black Friday közeledtével

Duplájára nőtt az adathalász támadások száma a Black Friday közeledtével

A Black Friday közeledtével növekedés észlelhető az e-fizetési oldalakat utánzó adathalász támadások számában. Az e-fizetési rendszereknek álcázott pénzügyi adathalász támadások száma 2021. szeptemberéről 2021. októberére összességében több mint a duplájára nőtt, ami 208%-os növekedést jelent. Többek között ezekkel a megállapításokkal szolgál a Kaspersky Black Friday 2021: How to Have a Scam-Free Shopping Day, azaz Black Friday 2021: hogyan lehet csalásmentes a vásárlónap című jelentése.

2021 első tíz hónapjában a Kaspersky termékei több mint 40 millió adathalász támadást észleltek, amelyek e-kereskedelmi és e-shopping platformok, valamint bankok ellen irányultak. Bár 18 nehéz hónap után a boltok forgalma 2021-ben ismét megélénkült és a vásárlók visszatértek az offline vásárláshoz, a Kaspersky kutatói nem figyeltek meg online vásárláshoz kapcsolódó tipikus szezonális trendeket, mint például ?túl szép, hogy igaz legyen? ajánlatokkal kecsegtető adathalász oldalak áradatát vagy a kiskereskedelmet érintő csalások növekedését.

Van viszont egy szembetűnő kivétel.

2021-ben az e-fizetési rendszerek ellen irányuló adathalász támadások száma szeptemberről (627 560) októberre (1 935 905) összességében több mint a duplájára nőtt, 208 százalékos növekedést produkálva. Az idén több ország is vezetett be új fizetési rendszereket azok felülmúlhatatlan kényelmessége miatt, és amint ezek használata a fogyasztók körében az egekbe szökött, a csalók elkezdték csaliként használni őket a kártékony tevékenységek terjesztéséhez.

Gyakori jelenség, hogy ezeket az adathalász weboldalakat e-mailekben terjesztik. A Kaspersky termékei például levélszemét e-mailek aktív terjesztését észlelték: november 3. és november 19. között 221 745 olyan e-mailt észleltek, amely tartalmazta a ?Black Friday? kifejezést.

A szakéártők azt is elemezték, hogy mely népszerű platformokat használták csaliként az adathalász oldalak terjesztéséhez. Az eredményekből kiderült, hogy az Amazon volt a legnépszerűbb csali a platform nevét használó adathalász próbálkozások összes száma alapján. Az eBay volt a második legnépszerűbb csali, majd az Alibaba és a Mercado Libre következett.

A Black Friday időszakában mindig intenzívebbé válik a csalási tevékenység. Ami egy kicsit talán váratlan most, az az e-fizetési rendszerekre irányuló figyelem. Az idén hatalmas, 208 százalékos növekedést észleltünk a legnépszerűbb fizetési rendszereket utánzó támadások számában. A csalók természetesen minden új fizetési alkalmazásban új lehetőséget látnak a felhasználók potenciális kihasználására

? fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

?Az adatainkat és a pénzügyeinket tehát úgy védhetjük meg, ha meggyőződünk az online fizetési oldal biztonságosságáról: ez onnan tudható, hogy az oldal URL-je nem a szokásos HTTP-vel, hanem HTTPS-sel kezdődik, és az URL mellett jellemzően egy lakat ikon is látható.?

Birkás Péter további cikkei Az Apple értesíti azokat, akiknek a telefonjára felkerült a Pegasus kémszoftverEgy NAS-sal akár még a Google Fotók is kiváltható10 napos korlátlan mobilnetet ad a Telekom

The post Duplájára nőtt az adathalász támadások száma a Black Friday közeledtével first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés