:

Matolcsyék saját magukon is kezdhetnék a spórolást

Matolcsyék saját magukon is kezdhetnék a spórolást
  • 24.hu
  • 26 Nov, 2021
  • Címkék: #

Le kellene mondani a nagy állami beruházások egy jelentősebb részéről ? javasolta a kormánynak a mind magasabb költségvetési hiány miatt vészharangokat kongató Matolcsy György jegybankelnök. Orbán Viktor miniszterelnök korábbi jobbkeze ugyanis a múlt héten újabb bírálatot fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikája miatt és a következőket vetette fel a Magyar Nemzetben megjelenő cikkében:

el kell engedni, vagy át kell ütemezni a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét.

Ha Matolcsy György jó példával előállva fricskát akarna adni a kormánynak, akkor akár saját magán is kezdhetné a spórolást. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis éppen most vág bele a Szabadság téri székházának a felújításába. A projektre jelentős összeget, 55 milliárd forintot szánnak. ?A munkák során az 1902 és 1905 között, Alpár Ignác tervei szerint épült bankpalotán helyreállítják a II. világháború utáni átalakítások által okozott építő- és képzőművészeti károkat, visszaadva így műemléképület eredeti pompáját ? indokolta többek között a rekonstrukciót az MNB. A székház a tervek szerint 2025-re újulna meg ? már amennyiben nem fogadja meg a saját tanácsát Matolcsy és ütemezik át a beruházást.

Juhász Gábor / MTVA / Bizományosi A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének déli homlokzata az V. kerületi Szabadság téren.

Lefújhatja a jegybank a futurisztikus irodaház-építési tervét, amelynek nyomán csavart formájú, 23 emeletes toronyházat húznának fel a rendőrpalota mellé Twist Tower néven. Ezt az MNB alapítványokban felhalmozódott vagyonból finanszíroznák.

Pár milliárdos megtakarítást hozhat, ha leállítanák a helyiek által sokat támadott konferenciaközpont és kikötő építését a volt MÁV-gyereküdülő helyén Balatonakarattyán. A teljes beruházásról nincsenek adatok, de csak a vitorláskikötő több mint fél milliárd forintba kerülne.

A Buda belső részén levő Postapalotának felújítását most már késő lenne leállítani, mivel jövő év elején tervezik az átadását. A jegybank három éve 14 milliárdért vette meg  az épületet szerkezetkészen felújított állapotban a saját alapítványától, amely még 2014-ben jutott az erősen leromlott állapotú ingatlanhoz. Csak a költözés nettó 107 millió forintba fog fájni, a felújítás összegéről azonban nincsenek nyilvános adatok. Azt lehet tudni, hogy a jegybank 1 milliárd forintért építtet egy átjárót a Várfok utca alá, hogy könnyebben meg lehessen közelíteni a Széll Kálmán térről az épületet. Ide kerül majd az MNB bankfelügyelete, valamint Pénzmúzeumot is nyitnak az ingatlanban.

Kerestük az MNB-t, hogy konkrétan mely beruházások elhalasztását javasolná Matolcsy György, illetve áttekintik-e a jegybankhoz kapcsolódó beruházásokat, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Ahogyan hallgat a pénzügyi tárca is, noha tettünk fel kérdéseket a szerintük feláldozható állami beruházásokról.

Meg fogják lépni

Abszolút indokoltnak tartja Matolcsy György javaslatát Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, mivel meg kell fékezni az elszabadult hiányt. ? Ahhoz, hogy államháztartás csökkenjen, valahol vágni kell. És ott kell csökkenteni, ahol a legkevésbé fáj, vagyis a nagy állami presztízsberuházásoknál, például sportcsarnokok vagy stadionok építésénél. Erre szükség lesz ? mondta a közgazdász, aki arra számít, hogy a tavaszi választások után meg fogják lépni, bárki is alakít kormányt.

The post Matolcsyék saját magukon is kezdhetnék a spórolást first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés