:

Még ebben az évtizedben európai űrhajós léphet a Holdra

Még ebben az évtizedben európai űrhajós léphet a Holdra
  • 24.hu
  • 26 Nov, 2021
  • Címkék: #

Az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője még ebben az évtizedben űrhajóst küldene a Holdra – írja az MTI. Josef Aschbacher szerint a küldetésnek szimbolikus jelentősége lenne.

Az ESA vezetője pénteken Párizsban arról beszélt, hisz benne, hogy a cél megvalósítható.

Aschbacher arra számít, hogy a Hold a jövőben egy új gazdasági területté válhat. A lehetséges európai Hold-misszióról ugyanakkor még nincsenek konkrét tervek, a küldetésről a NASA-val tárgyalnak.

A NASA az Artemis-program keretében legkorábban 2025-ben küldene asztronautákat a Holdra, mintegy 50 évvel az első emberes leszállás után. Az Apollo-programban 1969 és 1972 között hat alkalommal landoltak amerikai űrhajósok az égitesten.

Matt Aust | star-trails.de / Getty Images

Aschbacher hangsúlyozta, hogy az Artemis küldetéseiben az ESA is komoly szerepet vállal. A projekt következő fázisában a NASA és az ESA a Hold körül keringő Gateway űrállomás létrehozásán dolgozik majd. Aschbacher szerint a vállalkozásban más szervezetek is részt vesznek, de jó látni, hogy a NASA megbízható partnerként támaszkodik Európára. Mint hozzátette, ez jelentheti a közös utat a Holdhoz.

A Gateway a tervek szerint kisebb lesz a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnál, és nem lesz állandóan lakott, fontos szerepe lesz viszont a Holdon való tartós emberi jelenlét biztosításában, az égitest körül gyűjtött tapasztalatokat pedig a jövő Mars-misszióiban is hasznosíthatják majd. A csaknem 40 tonnásra tervezett űrállomáson a magyar TRITEL sugárzásmérő műszer is helyet fog kapni.

The post Még ebben az évtizedben európai űrhajós léphet a Holdra first appeared on 24.hu.