:
Breaking News

Válassz laptopot a lehető legjobb kijelzővel! (x)

Válassz laptopot a lehető legjobb kijelzővel! (x)

Az OLED (Organic Light-Emitting Diode) technológia ugyan nem számít kifejezetten újnak, hiszen már a 80-as években is készült képernyő ilyen technológiával, de igazán elterjedtté csak az elmúlt pár évben vált. Ez a kijelzőtípus kezdetben főleg a drágább okostévék és a csúcskategóriás okostelefonok sajátja volt, napjainkra viszont már a középkategóriában is elérhető, sőt egyre több az olyan laptop, ami ilyen megoldást használ. De miért is jó ez?

Mitől jobb az OLED?

A hagyományos, még ma is rendkívül elterjedt LCD képernyőnél a megjelenítés alapját a háttérvilágítás és a folyadékkristályok jelentik. A LED-ek fénye egy folyadékkristályos rétegen halad keresztül, ami egy RGB szűrő (piros, zöld és kék) segítségével hozza létre a színes képet. Ezzel szemben például az ASUS által is használt OLED képernyőknél nincsenek folyadékkristályok és háttérvilágításra sincs szükség, ugyanis a panel organikus diódákból épül fel, és ezek maguktól képesek fénykibocsátásra.

ASUS

Ennek előnye, hogy a pixelek teljesen (és egyenként) kikapcsolhatók, ilyenkor egyáltalán nem fénylenek, a képernyő pedig ezáltal képessé válik a tökéletes feketék megjelenítésére. Ez többek között lehetővé teszi, hogy a kép sokkal részletesebb legyen, végtelen kontrasztot kapunk, ráadásul egy OLED kijelző az LCD technológiánál jelentősen gazdagabb színskála megjelenítésére képes, így sokkal természetesebb képet biztosít, ráadásul a betekintési szög és a válaszidő is jobb. Utóbbi 0,2 ms, ami az elérhető legjobb érték laptopon, és közel ötvenszer gyorsabb, mint egy hagyományos LCD kijelző esetében.

Kicsit visszatérve a színekre, egy OLED kijelző mozi szintű, 100 százalékos DCI-P3 (133% sRGB) színtartomány megjelenítésre képes, és az ASUS Pantone által hitelesített képernyői tényleg lehetővé teszik, hogy a megjelenített árnyalatok pontosak legyenek ? ami például elengedhetetlen a profi tartalomgyártáshoz, legyen szó fotóról, videóról vagy éppen kiadványszerkesztésről. Az sem elhanyagolható továbbá, hogy az LCD megjelenítőkhöz képest az OLED panelek kékfény kibocsátása 70 százalékkal alacsonyabb, tehát nagyobb védelmet nyújtanak a szemünk számára használat közben.

ASUS

 

Nem úri muri

Ahogy említettük, az OLED kijelző kezdetben a prémium kategóriás termékek kiváltsága volt, de ahogy szép lassan a tévéknél és a mobiloknál is elérhetővé vált a megfizethetőbb kategóriában, úgy ma már a laptopok esetében is meglehetősen széles OLED kijelzős kínálatból válogathatunk. Az ASUS termékpalettáján például már 300 ezer forint alatt is találunk hordozható gépet ilyen megjelenítővel, ráadásul a teljesítmény miatt sem kell aggódni, hiszen még a kedvezőbb árú gépeknél is modern és erős hardver egészíti ki a profi képernyőt. Elég csak a 13 hüvelykes Zenbook modellekre gondolni, melyek a legújabb Intel vagy AMD mobil processzorokkal, az általános és üzleti felhasználásra bőségesen elegendő 16GB memóriával és villámgyors SSD-vel mozognak ebben az árkategóriában. Ahogy haladunk feljebb a Zenbook vonalon, úgy elérhetővé válnak olyan extrák is, mint például a 360-fokban kihajtható érintőképernyő vagy a komolyabb munkákra is alkalmasabb H-szériás Intel és AMD chipek.

ASUS

A hazai felhasználók nagy kedvence, az ASUS Vivobook széria is több OLED kijelzős modellel rendelkezik. A Vivobook S513 OLED például egy remek általános laptop, mellyel a rég véget ért sorozatokat is érdemes lehet újrakezdeni. A néhány hónapja bemutatott Vivobook Pro széria pedig a fiatal és hobbi tartalomgyártókat célozza meg. H-szériás Intel vagy AMD processzorok, dedikált NVIDIA grafikus kártyák és lenyűgöző OLED kijelzők biztosítják azt, hogy a lehető legjobb körülmények között kóstoljon bele valaki a tartalomkészítésbe, legyen szó fotózásról, videószerkesztésről vagy a közösségi média birodalmunk felépítéséről.

Ha valaki már profi a szakmában, akkor érdemes lehet a legújabb ProArt Studiobook modellek között körbenézni, hiszen ezek már akár munkaállomás-szintű Xeon processzorral és Quadro kártyával érkeznek. Az ASUS nemrég tért vissza az üzleti szegmensbe és a cégvezetők örömére az OLED kijelző az Expertbook modellek számára sem ismeretlen fogalom. Az innováció szerelmeseinek a Zenbook Pro Duo 15 OLED maga a menyország lehet, hiszen a lenyűgöző OLED érintőképernyő alatt egy másodlagos kijelzőt is találunk, a laptop ereje pedig lehetővé teszi, hogy az extra kijelzőfelületet kihasználva könnyedén szerkesszük a videókat vagy a kimaxoljuk a multitasking fogalmát. Egy szó mint száz, az ASUS OLED kijelzős laptopja teljesen új képélményt kínálnák, most már itthon is elérhető áron.

ASUS

The post Válassz laptopot a lehető legjobb kijelzővel! (x) first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés