:

Videón, ahogy csillagokat tép szét egy fekete lyuk

Videón, ahogy csillagokat tép szét egy fekete lyuk
  • 24.hu
  • 30 Nov, 2021
  • Címkék: #

Egy szimulációsorozatban a szakértők azt vizsgálták, hogy miként tépik szét a fekete lyukak az őket megközelítő csillagokat – írja a ScienceAlert. Taeho Ryu, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa és kollégái az elemzéshez a relativitáselméletet a fősorozatú csillagok sűrűségének valósághű modelljeivel kombinálták. Az eredményekről tavaly számoltak be egy tanulmányban, a NASA Goddard Űrközpont pedig a közelmúltban mutatta be a szimulációk egy részét.

Amikor egy csillag túl közel kerül egy fekete lyukhoz, az extrém gravitáció előbb eltorzítja, majd elkezdi szétszaggatni az égitestet.

A jelenséget árapály-katasztrófának nevezik.

Amennyiben a pusztulás teljes, a fekete lyuk spagettiszerűen szippantja fel a csillag anyagát.

A találkozást azonban esetenként túlélik a csillagok. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mitől függ az árapály-katasztrófa kimenetele, így hat virtuális fekete lyukat hoztak létre. A legkisebb 100 ezer, a legnagyobb 50 millió, az objektumokat megközelítő szimulált csillagok pedig 0,15-10 naptömegű voltak.

A bemutatott videóban az égitestek egy 1 millió naptömegű fekete lyuknál vannak, a sárga a magasabb, a kék pedig az alacsonyabb sűrűséget jelöli. Az eredmények alapján a túlélést nagyban segíti a csillag eredeti sűrűsége. A későbbi vizsgálatok azt is felfedhetik, hogy mi történik egy ilyen égitesttel, ha sikerül elszabadulnia a fekete lyuktól.

The post Videón, ahogy csillagokat tép szét egy fekete lyuk first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés