:
Breaking News

WHO: nem feltétlenül szükségesek egyes korlátozó intézkedések az omikron miatt

WHO: nem feltétlenül szükségesek egyes korlátozó intézkedések az omikron miatt
  • 24.hu
  • 01 Dec, 2021
  • Címkék: #

Aggodalmát fejezte ki kedden Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, amiért a koronavírus új, omikron nevű variánsa miatt egyes országok általános korlátozó intézkedéseket vezetnek be, ezek ugyanis a WHO szerint nem feltétlenül szükségesek és igazságtalanul büntetik az afrikai országokat, írja az MTI.

Nagyon is megértem azokat az országokat, amelyek olyan variánstól védelmezik állampolgárjaikat, amelyet még nem ismerünk teljesen

? fogalmazott a főigazgató.

Ugyanúgy aggaszt viszont az is, hogy egyes tagállamok nyers átfogó intézkedéseket hoznak, amelyeket nem támaszt alá bizonyíték vagy saját tapasztalat, és amelyek csak rontanak az egyenlőtlenségeken

? tette hozzá.

Az egy héttel korábban a Dél-afrikai Köztársaságból jelentett omikron nevű vírusvariáns világszerte nagy riadalmat keltett, több ország utazási korlátozásokat rendelt el, és ezek felszínre hozták a gazdag államok nagyarányú és a fejlődő világ gyér átoltottsága közötti különbségeket is.

A WHO főigazgatója zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson mondott, honlapján közzétett beszédében sürgette a szervezet 194 tagországát, hogy hozzon ?észszerű és arányos” intézkedéseket.

Az egészségügyi miniszterek háromnapos WHO-tanácskozásán kedden a namíbiai küldöttség csalódását fejezte ki a dél-afrikai térség országaival szemben elrendelt utazási korlátozások miatt.

Ez az utazási korlátozás nem tudományos érveken vagy a WHO alapokmányán, hanem politikán alapuló, reflexszerű reagálás

? áll a delegáció állásfoglalásában. Tanzánia az utazási korlátozások azonnali feloldását sürgette.

Leslie Norton, Kanada genfi ENSZ-nagykövete országa köszönetét fejezte ki a dél-afrikai vezetés és a tudósok átlátható nemzetközi együttműködéséért.

Minden intézkedésnek a kockázattal arányosnak, időben korlátozottnak kell lennie, és úgy kell őket alkalmazni, hogy tiszteletben tartsák az utazók méltóságát, az emberi jogokat és szabadságjogokat

? írta közleményében a WHO.

Az egészségügyi világszervezet ismételten emlékeztetett arra is, hogy a nemzetközileg fontos utazásoknak,  így a humanitárius és sürgősségi célú utazásoknak, a hazatelepítéseknek és a fontos javak szállításának, továbbra is elsődlegességet kell élvezniük.

A WHO szerint az utazásokra vonatkozó általános tilalmak nem fogják megakadályozni az omikron variáns terjedését. A szervezet szerint ezek az intézkedések ráadásul kedvezőtlen hatással lehetnek a nemzetközi egészségügyi erőfeszítésekre a világjárvány közepette, ha elrettentik az országokat attól, hogy közkinccsé tegyék a járványügyi és szekvenálási adatokat.

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete ugyanakkor az utazások elhalasztását javasolta a nagyobb kockázatnak kitett embereknek, így a hatvan év felettieknek, valamint a más betegségben például szívbetegségben, daganatos megbetegedésekben és cukorbetegségben, szenvedőknek.

A WHO felszólított minden utazót az éberségre: olttassa be magát, és az oltástól függetlenül tartsa be az közegészségügyi előírásokat, viseljen maszkot, tartsa be a fizikai távolságtartás szabályait és kerülje a zsúfolt, nem kellőképpen szellőztetett helyiségeket.

The post WHO: nem feltétlenül szükségesek egyes korlátozó intézkedések az omikron miatt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés