:
Breaking News

Az okosotthonok kamerái által rögzített intim felvételeket árult egy hacker

Az okosotthonok kamerái által rögzített intim felvételeket árult egy hacker
  • 24.hu
  • 01 Dec, 2021
  • Címkék: #

Meztelen fotókat és szexvideókat árult az interneten egy hacker, aki intelligens technológiával és biztonsági kamerákkal felszerelt otthonokat vett célba Dél-Koreában ? írja a Daily Mail.

Dél-Koreában sok új építésű ház és ingatlan rendelkezik interneten keresztül vezérelhető intelligens technológiával. Az intelligens technológiába beletartoznak a távolról irányítható biztonsági zárak, a világítás, a hűtőszekrények, a mosógépek, a fűtőberendezések és a légkondicionálók, de a biztonsági kamerák is.

A Times szerint a hacker ilyen kamerákhoz és más intelligens eszközökhöz férkőzött hozzá, és olyan képeket és videókat lopott el, amelyeken meztelen vagy szexelő emberek látszottak a saját otthonaikban.

A kibertámadásokat az IT Chosun riportere leplezte le, miután potenciális vásárlónak adta ki magát a dark weben. A kapcsolatfelvétel után az intim képekkel üzérkedő hacker azt ajánlotta az inkognitóban érdeklődő riporternek, hogy egy 1,8 millió forintnak megfelelő mennyiségű bitcoinért hozzáférhet számos ingatlan képéhez.

A South China Morning Post című lap szerint Kim Nam-seung, a Tudományos és Technológiai Minisztérium munkatársa azt mondta,

azért váltott ki ekkora érdeklődést az incidens, mert a hacker nem számítógépeket vagy mobilokat tört fel, hanem olyan okoseszközöket, amelyek segítségével széles körben megsértették a magánélet szentségét.

Majd hozzátette, hogy az eset rávilágít annak fontosságára, hogy az emberek ne használjanak könnyen kitalálható jelszavakat.

Dél-Koreában tavaly 234 ezer kiberbűncselekményt jelentettek a rendőrségnek, ami közel 54 ezerrel több, mint az előző évben ? tette hozzá a Mail. Ezen bűncselekmények többsége anyagi haszonszerzést szolgáló internetes csalás volt.

A G20 csoport szabályait koordináló Pénzügyi Stabilitási Tanács arra figyelmeztetett az év elején, hogy az otthoni munkavégzés a kibertámadások példátlan mértékű megugrását eredményezte. A globális pénzügyi felügyeleti szerv továbbá azt is közölte, hogy a távmunka a gazdaságok tavalyi zárva tartása óta új lehetőséget nyitott a kibertámadások számára.

A szervezet szerint a kiberbűnözés a koronavírus-járvány ellen bevezetett otthoni munkavégzés az az adathalászat, a malware-ek és a zsarolóprogramok melegágya. Míg 2020 februárjában hetente kevesebb mint 5 ezer ilyen esetet regisztráltak, 2021 április végére ez a szám már meghaladta a heti 200 ezret.

A G20-országok miniszterei és központi bankjai számára a világjárvány pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásából levont tanulságokról szóló jelentésében a testület azt írta:

A legtöbb kiberügyi keretrendszer nem számolt a közel általános távmunka forgatókönyvével és az ilyen helyzetnek a kiberfenyegetések szereplői általi kihasználásával.

The post Az okosotthonok kamerái által rögzített intim felvételeket árult egy hacker first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés