:

Újabb idegen kullancsot találtak Magyarországon

Újabb idegen kullancsot találtak Magyarországon
  • 24.hu
  • 01 Dec, 2021
  • Címkék: #

Bács-Kiskun megyében találták meg a második Hyalomma kullancsot Magyarország területén az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő programja keretében ? áll az ELKH közleményében. A program tavasszal indult, a nem őshonos csoport első példánya Vas megyében került elő szeptemberben. A Hyalomma marginatum faj egyedét akkor egy kutyán találták meg.

Kapcsolódó Idegen kullancsfajt találtak Magyarországon A Hyalomma kullancsot Vas megyében fedezték fel.

A mostani kullancs a Hyalomma rufipes faj képviselője, és egy szarvasmarháról gyűjtötték be. Az ízeltlábúak molekuláris biológiai módszerekkel történő vizsgálata, illetve esetleges kórokozókkal való fertőzöttségének megállapítása továbbra is a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésben történik.

Több hírportálon tévesen a tarka pajzsú, kutyákon gyakori Dermacentor kullancs képe jelent meg Hyalomma kullancsként. Dr. Földvári Gábor, a kutatás vezetője ezért ismét felhívta a figyelmet, hogy a Hyalomma kullancsok hátát egyszínű sötét pajzs borítja, ahogy a Kullancsfigyelő honlapján is látható.

Az ÖK munkatársai citizen science módszerrel, a lakosság bevonásával kutatják az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma fajok magyarországi felbukkanását és megtelepedését.

A nagy méretű, csíkos lábú kullancs többféle veszélyes kórokozót is képes hordozni, illetve terjeszteni, ilyen a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírus.

A lakosság szerepe kulcsfontosságú a projekt sikerében, az ÖK kutatói ezért továbbra is kiemelten kérik a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, hogy nem találnak-e Hyalomma egyedet. Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a kullancsokról további információ a program oldalán érhető el.

The post Újabb idegen kullancsot találtak Magyarországon first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés