:

Gyarmati Andrea: Kádár János írt nekem levelet

Gyarmati Andrea: Kádár János írt nekem levelet
  • 24.hu
  • 04 Dec, 2021
  • Címkék: #

Vannak, illetve inkább csak voltak a net előtti világban, akik mindenhonnan képeslapokkal bombázták az ismerőseiket. Én viszont úgy voltam vele, hogy valaki úgyis mindig kimarad, megbántódik, egyszerűbb senkinek sem küldeni.

De néha persze kivételt tettem.

A világversenyekre rendre szép számú kísérő utazott velünk, megesett, hogy négy versenyzőre jutott négy edző plusz nyolc funkcionárius, aztán így, tizenhatan bújtunk be a szerzett érmek mögé. (Az akkor már edzősködő Hegedűs Csabától hallottam jóval később, hogy ?egy-egy nagy versenyen széles az esernyő?.)

1972-ben is népes delegáció tagjaként érkeztem meg Münchenbe, életem második olimpiájára.

Bojár Sándor / Fortepan

Naponta kért meg hol ez, hol az a vezetőségből, hogy ugyan legyek már kedves aláírni néhány képeslapot, amit fontos embereknek küldünk közösen erről a felemelő eseményről, mert jó, ha tudom, hogy azok a nagy emberek odahaza elvárják ezt a figyelmességet.

Épp edzésre igyekeztünk, amikor Laci bácsi, az úszószövetség akkori elnöke egy egész paksamétát tolt elém, hogy ?írd már alá Anduka?. Én meg nem akarván udvariatlan lenni, szépen türelmesen odakanyarintom az aláírásomat a megszámlálhatatlanul sok képeslapra anélkül, hogy egyetlen címzett nevét is megnéztem volna.

A türelmes odakanyarintás részemről alaposan átgondolt cselekedet, ugyanis tisztelem a betűket: a mai napig szeretek olvasni és szeretek szépen írni. Az olvashatatlan betűk számomra a megbecsülés hiányát jelentik, ezért az aláírásomra különösen kényes vagyok (olykor meg is jegyezik a betegek és a gyógyszertárasok, hogy azon kevesek egyike vagyok, aki orvos létére olvashatóan ír).

Szóval lezajlik a müncheni olimpia, hazajövünk. Ünnepel bennünket az ország, jólesik, nem mellesleg férjhez megyek és elkezdem az egyetemet.

Egy nap jókora borítékot találok a postaládában, a feladó a Miniszterelnöki Hivatal.

A borítékban levél:

Kedves Andrea!

Olimpián elért eredményeihez szívből gratulálok.

A versenyekről küldött képeslapnak nagyon örültem. Az aláírások közül egyedül az önét voltam képes elolvasni. Kérem, tolmácsolja köszönetemet a többieknek is.

Üdvözlettel: Kádár János.

Sosem voltam semmilyen rendszer nagy híve, de megdobbant a szívem, hiszen mégiscsak az ország vezetője írt nekem.

Album059 / Fortepan Kádár János 1977-ben

De azt a mai napig nem tudom, hogy rajta kívül ki más kapott abból a képeslap-pakkból.

The post Gyarmati Andrea: Kádár János írt nekem levelet first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés