:

Rátaláltak az egyik legkisebb bolygóra

Rátaláltak az egyik legkisebb bolygóra
  • 24.hu
  • 05 Dec, 2021
  • Címkék: #

A GJ 367 b egy kőzetbolygó, tömege a Földének 55, átmérője pedig 72 százaléka. A tudósok szerint ez az egyik legkisebb tömegű, ma ismert exobolygó közül az egyik legkisebb tömegű. A felfedezést egy nemzetközi kutatócsoport tette a Német Űrkutató Központ (DLR) Bolygókutató Intézete irányítása alatt.

Nagy sűrűsége miatt feltételezhető, hogy a bolygó vasból álló belső maggal rendelkezik, 86 százaléka lehet vas ? idézi az MTI az intézet munkatársát, a kutatást vezető Csizmadia Szilárdot. A GJ 367 b a Földtől 31 fényévnyi távolságra van, 7,7 óra alatt kerüli meg anyacsillagát, a GJ 367 nevű vörös törpét, amely nagyjából fele akkora, mint a Nap. Emellett jóval hűvösebb és kevésbé fényes.

A bolygó több hasonlóságot mutat a Merkúrral, és nagyon valószínűtlen, hogy élet lenne a felszínén. Egyrészt ugyanis nagy mértékű sugárzásnak van kitéve, 500-szor erősebbnek, mint a Föld. Másrészt felszíni hőmérséklete azon az oldalon, mely állandóan csillaga felé fordul, elérheti az 1500 Celsius-fokot – ezen a hőmérsékleten minden kőzet és fém megolvad.

A tudósok eredményeikről a Science című tudományos lapban számoltak be.

The post Rátaláltak az egyik legkisebb bolygóra first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés