:

Használtautó-vásárlás: minden, amit tudni érdemes róla

Használtautó-vásárlás: minden, amit tudni érdemes róla

Hazánkban virágzik a használtautópiac. Ez teljesen természetes: sajnos az átlagfizetés nem az új autók áraira van szabva. Ez nem jelenti azt feltétlen, hogy nem kaphatunk jó állapotú gépjárművet. Az viszont biztos, hogy kényes témáról beszélünk, ami tele van buktatókkal. Nagyon észnél kell lenni, másképp ráfizetünk - akár szó szerint is. Egy pár dolgot azért mégis tehetünk, hogy vásárlásunk valóban körültekintő és gyümölcsöző legyen.

Az eladó személyének vizsgálata

Talán az első dolog, amibe belefutunk, az a hirdetés. Ezt mindig alaposan és kritikusan vizsgáljuk meg. Ha túlságosan igénytelen vagy a tökéletesség ígéretével kecsegtet, esetleg agyonhangsúlyozza az extrákat, nem érdemes foglalkozni vele. Egyik eset sem ígér semmi jót. Amennyiben mégis találtunk egy ideálisnak tűnő hirdetést, hívjuk fel a feladót. Egy telefonbeszélgetés nagyon sokat elárul.

Kérjük el az eladásra kínált gépjármű alvázszámát

Ez egy kiváló mód arra, hogy még a megtekintése előtt rengeteg fontos információt megtudjunk az autóról. Egyre több alvázszámot dekódoló oldal létezik, amik segítenek nekünk ebben. Másrészről, ha a tulajdonos nagyon visszakozik ettől, az már egy árulkodó jel lehet arra, hogy valami nem oké.

Papírok ellenőrzése

Mielőtt úgy döntenénk, hogy közelebbről is szemügyre vesszük az autót, először mégis inkább a papírokkal kezdjünk. Ha nincsenek meg a megfelelő okmányai a hazai forgalomba helyezéshez, akkor veszett ügy. Sokan kínálnak olyan autókat, amiket okmányok hiányában nekünk kell forgalomba helyeztetni. Ez nagyon költséges és hosszú folyamat, és persze nem is mindig eredményes.

Szervizkönyv elkérése

Kérjük el a tulajdonostól a szervizkönyvet, így meggyőződhetünk róla, hogy nincsenek-e rejtett hibák, amiket el akarna titkolni. Azonnal látjuk, ha valami többször volt javítva, vagy nemrég cserélve. Ezek mind elővigyázatosságra adhatnak okot.

Autó átvizsgálása

Ha nem értünk az autókhoz, a legjobb dolog, ha viszünk magunkkal valakit, aki viszont igen. Lehet az sógor vagy jó barát, a lényeg, hogy értsen hozzá. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, nehezebb a dolog, bár így sem lehetetlen. A legjobb, ha elvisszük egy próbakörre az autót, és saját magunk is meggyőződünk róla, hogy valóban olyan jól gurul-e. Igyekezzünk mindent, tényleg mindent kipróbálni rajta. Rádió, légkondi, duda, ablaktörlők, és így tovább. Csak így csökkenthetjük minimálisra a használtautó-vásárláskor felmerülő kockázatokat. Ha pedig ez túlságosan ellenére van a tulajdonosnak, bizonyára eltitkol valamit. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha továbbállunk.

Ezekre mindenképp figyeljünk oda a vásárlás során, így sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat. Szintén fontos az eszünkbe vésni, hogy ne ugorjunk fejest az első üzletbe. Egy autó nem olcsó dolog, ráadásul a testi épségünket bízzuk rá. Amúgy is, nem két hétre vesz gépjárművet magának az ember. Ha azt szeretnénk, hogy autónk sokáig kiszolgáljon bennünket, akkor érdemes valóban időt szánni rá. Nézzünk meg pár eladásra kínált darabot, mielőtt rábólintanánk.

Hirdetés

Cimkék

Keresés