:

Az igazi Moby Dicket vették videóra Jamaicánál

Az igazi Moby Dicket vették videóra Jamaicánál
  • 24.hu
  • 06 Dec, 2021
  • Címkék: #

Egy ritka, fehér nagy ámbráscetet figyeltek meg Jamaica partjainál – írja az Live Science.

Herman Melville 1851-es klasszikusa, a Moby Dick épp egy ilyen példányról szól.

A Coral EnergICE holland olajszállító hajó legénysége november 29-én pillantotta meg az állatot. Leo van Toly kapitány egy rövid felvételt készített az egyedről, ezen csak a bálna háta látható. A kapitány elküldte a videót Annemarie van den Bergnek, a SOS Dolfijn cetvédő szervezet igazgatójának, a szakértők pedig igazolták az észlelést.

A fehér nagy ámbráscetek egyedi színét az albinizmus vagy leucizmus idézi elő, ezek a pigmentáció teljes vagy részleges hiányával járnak. Azt csak genetikai vizsgálattal lehetne megállapítani, hogy melyik rendellenesség okozza a fehérséget.

Shane Gero, a Dalhousie Egyetem kutatója szerint nem tudni pontosan, hogy a fehér példányok mennyire gyakoriak, de időről időre felbukkannak. Utoljára 2015-ben dokumentáltak hasonló egyedet, azt az állatot Szardíniánál látták, az elmúlt években azonban Dominikánál és az Azori-szigeteknél is történt észlelés. Lehetséges, hogy a mostani bálna az, amelyik korábban Dominikánál tűnt fel.

Hasonló fehérség egyébként más cetfajoknál is előfordul. Idén nyáron például fehér kardszárnyú delfineket láttak Hokkaidó közelében.

The post Az igazi Moby Dicket vették videóra Jamaicánál first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés