:
Breaking News

Népszava: 150 milliárdos vagyont kap a Varga Mihály vezette egyetemi alapítvány

Népszava: 150 milliárdos vagyont kap a Varga Mihály vezette egyetemi alapítvány
  • 24.hu
  • 07 Dec, 2021
  • Címkék: #

Minden jel szerint tovább építi a párhuzamos államot a Fidesz-kormány, így egy esetleges kormányváltás esetén is stratégiai poziciókat tudhat majd magának. Legalábbis ez derül ki a Népszava cikkéből, amely szerint a Varga Mihály pénzügyminiszter vezetett Rudolf Kálmán Alapítvány ? az Óbudai Egyetem fenntartója ? 150 milliárd forintos vagyonhoz jut.

Még szeptemberben jelentették be, hogy együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és az állami tulajdonban álló Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. A két szerződő félben az a közös, hogy az alapkezelő Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozik, míg az Óbudai Egyetem a Varga Mihály kuratóriumi elnök által felügyelt Rudolf Kálmán Alapítvány alá tartozik. A megállapodásról szóló közleményben Varga pénzügyminiszter egyben kuratóriumi elnök többek közt azt fejtette ki, hogy ?az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok együttműködése erősíti az egyetem bekapcsolódását a gazdaság mindennapi működésébe.?

Azt ugyanakkor ? jegyzi meg a Népszava ? elfelejtették közölni, hogy mintegy 150 milliárd forintos vagyon kerülhet az egyetemet fenntartó alapítványhoz, illetve maga a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. is az egyetemet fenntartó alapítványé lehet.

Ez a különböző jogszabálytervezetek mozaikjából derül ki, amelyekre az elmúlt napokban derült fény:

Jelenleg a parlament előtt fekszik az ?egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények módosításáról? szóló törvényjavaslat, amelynek egy eldugott pontjából kiderül, hogy a Rudolf Kálmán Alapítvány három darab befektetési jegyet kap az államtól ingyenes vagyonjuttatás keretében. Az csak egy Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter múlt pénteki rendeletéből derül ki, hogy a három befektetési jegy értéke potom 150 milliárd forint. A Gazdaság Fejlesztési Magántőkealap befektetési jegyeiről van szó, amelynek tulajdonosa jelenleg a Pénzügymisztérium és a törvény elfogadása után az egyetemi alapítványhoz kerül.

A parlament előtt fekvő törvény alapján ez a megoldás különösen Varga Mihály szempontjából praktikus, mert ha elveszítené pénzügyminiszteri székét, nem maradna állás nélkül, hisz kuratóriumi elnökként tovább igazítgatja a 150 milliárdos magánbirodalmat és a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.-t is, hisz az egyetemi vagyon már nem számít állami vagyonnak.

Az állami vagyon ?közérdekű alapítványokba? történő kiszervezéséről többször is írtunk. Ennek lényege, hogy az Orbán-kormány egyetemeket, kastélyokat, termőföldeket és energetikai vállalatokat ?közérdekű? alapítványokba helyezi, amelyek vezetőségében a Fideszhez hű személyek ülnek, így egy esetleges kormányváltás után kulcsfontosságú pozíciókat tarthatnak meg.

Kapcsolódó Schiffer András: Magyarország kiszervezése Szerzőnk szerint Orbán Viktor a demokratikus kormányzattól elrabolt struktúrákat egyszemélyi irányítás alá helyezi.

The post Népszava: 150 milliárdos vagyont kap a Varga Mihály vezette egyetemi alapítvány first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés