:

Jogerősen 1 év 10 hónap fogházat kapott az 5 éves kislány halálát okozó traktoros

Jogerősen 1 év 10 hónap fogházat kapott az 5 éves kislány halálát okozó traktoros
  • 24.hu
  • 07 Dec, 2021
  • Címkék: #

Jogerősen egy év tíz hónap fogházra ítélte a Szombathelyi Törvényszék azt a fiatal traktorost, aki egy ötéves kislány halálát okozta tavaly nyáron Nemeskolta és Sorkifalud között.

A Szombathelyi Törvényszék tájékoztatása szerint a férfi emellett 375 ezres pénzbüntetést kapott és hat évre eltiltották a vezetéstől és kötelezték 602 ezres bűnügyi költség megfizetésére is.

A 21 éves férfi szalmabálákat szállított a pótkocsis járműszerelvénnyel. Előtte haladt egy tanú a kocsijával, aki a szerelvényt kísérte. A 8703-as számú közút ?Elsőbbségadás kötelező? jelzőtáblával van alárendelve a 8442-es számú közútnak.

A tanú a gépkocsijával az útkereszteződéshez érve megállt, majd begurult a védett útra, amikor észlelte, hogy neki jobb kéz felől érkezik egy Mazda személygépkocsi, amelyet egy nő vezetett. A nő autójának a hátsó ülésén szállította a gyerekülésben lévő gyermekeit.

A tanú észrevette, hogy a mögötte jövő traktoros nem lassított az útkereszteződésnél, ezért bekapcsolta a vészvillogót, majd a védett úton egyenesen áthajtott Püspökmolnári irányába.

A traktoros nem  nem állt meg a kereszteződésnél, hanem figyelmen kívül hagyva az ?Elsőbbségadás kötelező? jelzőtábla utasítását – mintegy 35-39 km/óra sebességgel behajtott a védett útra, ahol ekkor érkezett az útkereszteződéshez az anyuka a kocsijával mintegy 57-61 km/óra sebességgel.

A traktoros mezőgazdasági vontató elülső eszközhordozó villájával beleütközött a Mazda bal oldalába, az eszközhordozó villa pedig felszakította a bal oldalát, és a személygépkocsi második üléssorának bal oldali ülését az azon gyermekbiztonsági rendszerben rögzített gyerekkel együtt kirepítette az úttestre a kocsiból. 

Az ütközést követően a járműszerelvény balra tartva tovább sodródott Püspökmolnári irányába, és letérve a szilárd útburkolatról, a menetiránya szerinti bal oldalon az oldalára dőlve nyerte el véghelyzetét úgy, hogy a kislány a mezőgazdasági vontató alá szorult.

A járműszerelvény pótkocsija a 8703-as számú közúton keresztbe elfordulva felborult és ott nyerte el véghelyzetét. A Mazda az ütközést követően függőleges tengelye körül megpördült, és a forgalmi sávjában eredeti menetirányával szemben, az ütközés helyétől mintegy 16,6 méter távolságra állt meg.

Amikor a traktoros a védett útra hajtott, akkor az anyuka a kocsijával az ütközés helyétől 4,9 méter távolságra reakcióidőn belül közlekedett, így esélye sem volt arra, hogy elkerülje az ütközést. A baleset következtében az ötéves kislány olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy július 25-én a kórházban meghalt.

A közlekedési baleset, a baleset során bekövetkezett sérülések és a gyerek halála között közvetlen, egyenes ok-okozati összefüggés állapítható meg. A baleset következtében az autót vezető nő nyolc napon túl gyógyuló ? 60 nap tényleges gyógytartamú ? súlyos testi sérülést szenvedett.

Az anyuka által vezetett kocsi a jobb első futómű irányzókar gömbcsuklójának és talpas gömbcsuklójának kopottsága, valamint a bal hátsó ajtó alatti küszöb korrodáltsága és a jobb oldali küszöb korrodált állapota miatt a közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt, ez azonban sem a baleset bekövetkezésével, sem pedig annak kimenetelével nem áll összefüggésben.

A traktoros által vezetett járműszerelvény pótkocsijához kapcsolódó sebességkorlátozás pedig 25 km/óra volt. A baleset azért következett be, mert a traktoros gyorsabban ment a megengedettnél, nem adott elsőbbséget és több más KRESZ szabályt is megszegett. Ráadásul a küszöb korrodáltsága miatt a jármű nem felelt meg a műszaki feltételeknek sem.

Az elsőfokú ítélet ellen fiatalember  és védője felfüggesztett szabadságvesztésért és a járművezetéstől eltiltás mértékének mérséklése érdekében fellebbezett. A másodfokú bíróság végzésének indokolása szerint férfi ugyan büntetlen előéletűnek tekintendő, de közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt háromszor is szabálysértési bírságot kapott. A bíróság nem látott okot a büntetés enyhítésére, ezért helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Kapcsolódó A traktoros szerint a sebességváltó okozta a balesetet, amelyben meghalt egy ötéves kislány A traktorosnak a tizennyolcadikból csak a hetedik sebességbe sikerült visszaváltani, belehajtott a kereszteződésbe.

The post Jogerősen 1 év 10 hónap fogházat kapott az 5 éves kislány halálát okozó traktoros first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés