:

Több százmilliós adótartozás a Városháza-ügyben is feltűnő, egyik leggazdagabb magyar cégeinél

Több százmilliós adótartozás a Városháza-ügyben is feltűnő, egyik leggazdagabb magyar cégeinél
  • 24.hu
  • 07 Dec, 2021
  • Címkék: #

Két, Ruszlan Rahimkulov csoportjához tartozó cégnél is 100 millió forintot meghaladó adótartozást regisztrált a NAV ? derül ki az Opten cégadatbázisából.

Az egyik cég a

Spirit Dance Company Nonprofit Kft. a másik pedig a Failoni Kamarazenekar Nonprofit Kft. ezekben a cégekben  pedig az RRZP Invest Kft.-n keresztül tulajdonos Ruszlan Rahimkulov. (A Failoni-ban a másik tulajdonos a Spicarts Kft.-n át Zentai Péter, a Spirit Dance-ben pedig a MATHS Kft.-n keresztül Karácsonyi Péter.) Kapcsolódó Egy visszahúzódó magyar testvérpár gazdagabb, mint Mészáros és Csányi együtt Ruszlan és Timur Rahimkulov szinte teljesen ismeretlen Magyarországon, nyilvános fénykép sincs róluk. Kik ők, és miből származik a vagyonuk?

Ruszlan Rahimkulovról tavaly a G7 úgy írt a MOL, illetve OTP-érdekeltségei miatt, mint aki az egyik leggazdagabb magyar és a szállodaiparban is egyre inkább terjeszkedik. A portál (amely részletesen bemutatta a Rahimkulov és testvére érdekeltségeibe tartozó bonyolult vagyonrendszert) azt is írta, hogy a ?Rahimkulov testvérek a két, talán legjelentősebb magyar cég, az OTP és a Mol legnagyobb tulajdonosai közé tartoznak.?

A Spirit Dance és Failoni Kamarazenekar olyan, alapvetően előadóművészeti vállalkozások voltak, amelyek éveken át a kulturális tao révén jutottak komoly forrásokhoz, ám a rendszer 2018-as megszüntetése után megroppantak, végelszámolásuk is elkezdődött (igaz, az eljárás a Spirit és a Failoni esetében az Opten szerint most augusztusban megszűnt). Kerestük mindkét céget a kérdéssel, hogy minek köszönhető a több százmilliós adótartozás, amint reagának, közzétesszük válaszaikat. (Ezekről a cégekről, illetve a tao-rendszer működéséről és a visszásságokról szintén a G7 írt hosszabban.)

A Rahimkulov név legutóbb a budapesti Városháza iránt érdeklődő, lehetséges vevőként került elő azzal, hogy a Rahimkulov-rezidencián tárgyaltak Bajnai Gordonnal, Gansperger Gyula közvetítésével.

Kapcsolódó Bajnai Gordon: Mióta konszolidált demokráciákban dolgozom, eltompultak a vészjelző reflexeim Nagyinterjú a Városháza-botrányról a volt miniszterelnökkel.

A napi.hu keddi cikke összesítést is közöl a legnagyobb adótartozókról, megemlítve köztük Rahimkulovot. Ebből kiderül, hogy százmilliókkal tartozik a NAV-nak több más előadóművészeti cég is, amelyek ugyan nem tartoznak közvetlenül Rahimkulov érdekeltségébe, de annyiban köthetőek hozzá, hogy a milliárdos valamelyik vállalkozása volt a jelentős bevételt eredményező ?tao-támogató.? (A támogatással 2019-ig a cégek adót és adóalapot csökkentő kedvezményt érvényesíthettek.)

Ilyen cég a Capella dell Academia Alapítvány és Variations Nonprofit Kft.

A NAV friss szégyenlistáján ott van a  Gattyán György-féle DoclerWeb Informatikai Kft. is. Vele szemben a NAV ismételt eljárásban, 2020 áprilisában kiadott ?végleges határozatában 2,2 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, a teljes összeg bírsággal és késedelmi kamattal együtt a követelés összege 4,4 milliárd forint.?

Szintén NAV-szégyenlistás lett a korábban néhány állami és önkormányzati közbeszerzésen sikeresen szereplő Lineus Zrt. is.

A harmadik negyedéves adóslistára 74 adós neve került fel (39 magánszemélyé és 35 vállalkozásé), összesen 13,07 milliárd forint megállapított adóhiánnyal és 17,3 milliárd forintnyi bírsággal, illetve késedelmi pótlékkal.

The post Több százmilliós adótartozás a Városháza-ügyben is feltűnő, egyik leggazdagabb magyar cégeinél first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés