:

300 tudós írt Zuckerbergnek, hogy vegye komolyabban a gyerekek mentális egészségét

300 tudós írt Zuckerbergnek, hogy vegye komolyabban a gyerekek mentális egészségét

Egy több mint 300 kutatóból álló koalíció nyílt levelet címzett a Meta vezetőjének, Mark Zuckerbergnek, amiben azt kérik, hogy legyenek elérhetők a cég azon belsős kutatásai, amik a Facebook által okozott hatásokat vizsgálják a gyerekek és tinédzserek mentális egészségére nézve. Az aláírók számos területet lefednek, többek közt pszichológia, technológia és egészségügy területek szakértői – írja a Business Insider.

A levelet azután írták, hogy Frances Haugen, a Facebook egykori dolgozója számos tanulmányt szivárogtatott ki a cégtől, többek közt egy olyat is, ami azt állítja: maga a Meta is tud róla, hogy a tinédzser lányok önértékelésére negatívan hat az Instagram.

A nyílt levélben azt írják: ugyan a Haugen által átadott kutatás nem bizonyítja egyértelműen a hatást az alkalmazott tudományos módszerek miatt, de a problémakör túlságosan súlyos ahhoz, hogy a cég zárt ajtók közt tartsa a saját vizsgálatait, amiből ők csak egy töredékes képet kapnak. A cégnek sokkal nagyobb felelősséget kellene vállalnia.

Nem hisszük, hogy az eddig látott módszerek megfelelnek a gyermekek és serdülők mentális egészségének felelősségteljes vizsgálatához szükséges magas tudományos követelményeknek

– írják a felhívásban.

A levél végén azt kérik, hogy a Meta hozzon létre egy független felügyeleti szervet, ami figyelemmel kíséri és tanulmányozza a serdülők és gyermekek mentális egészségét. A javasolt szervezet akár a már meglévő Oversight Board modelljét is használhatná – javasolják.

Dömös Zsuzsanna további cikkei Remek újítás jön a mobilos GmailhezAz ágy alatt gyulladt ki egy MacBook ProAz Apple jövőre rákapcsol az iPhone-gyártásra

The post 300 tudós írt Zuckerbergnek, hogy vegye komolyabban a gyerekek mentális egészségét first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés