:

Jövőre kezdheti emberekbe ültetni agyimplantátumait Elon Musk

Jövőre kezdheti emberekbe ültetni agyimplantátumait Elon Musk

Februárban még úgy tűnt, hogy az Elon Musk által alapított agyi implantátumokat fejlesztő vállalat, a Neuralink már az idei évben emberekbe is ültetheti a chipjeit, és nekiállhat az emberes kísérleteknek. A cég az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelettel  (FDA) tárgyal arról, hogyan lehetne engedélyeztetni a klinikai kutatást.

Ez azonban kicsit csúszik: a The Wall Street Journalnek adott interjúban a Tesla-vezér a napokban már úgy nyilatkozott, hogy 2022 elején kerülhet sor erre a lépésre. A Neuralink technológiája majmokba ültetve már működik, jelenleg rengeteget tesztelnek még azzal kapcsolatban, hogy valóban megbízható és könnyen el is távolítható az implantátum. Hozzátette: reményei szerint jövőre megkapják a jóváhagyást az FDA-tól, utána pedig gerincvelő-sérülést szenvedett emberi alanyokon is elkezdhetnek vizsgálódni.

A 2022-es dátumot Twitteren is elhintette, ahol azt írta bejegyzésében: a folyamatok jelentősen felgyorsulnak majd, amikor az eszközöket már emberekbe is beépíthetik ?a következő évben?.

Érdemes hozzátenni, hogy Musk ismert arról, hogy túl korai dátumokról beszél a projektjeiben, amiknek aztán nem tud eleget tenni. 2019-ben ugyanis még azt mondta, hogy majd 2020-ben indul a chipek emberekbe történő beültetése.

Replacing faulty/missing neurons with circuits is the right way to think about it. Many problems can be solved just bridging signals between existing neurons.

Progress will accelerate when we have devices in humans (hard to have nuanced conversations with monkeys) next year.

? Elon Musk (@elonmusk) December 7, 2021

Dömös Zsuzsanna további cikkei Jövőre már visszazuhan a PC-k iránti keresletEzekre a mobilokra pörögtek idén a magyarokNépirtás miatt indítottak pert a Facebook tulajdonosa ellen

The post Jövőre kezdheti emberekbe ültetni agyimplantátumait Elon Musk first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés