:

Csaló hívásokkal próbálják átverni az androidos felhasználókat

Csaló hívásokkal próbálják átverni az androidos felhasználókat
  • 24.hu
  • 08 Dec, 2021
  • Címkék: #

Már európai felhasználókat is céloznak egy veszélyes androidos vírussal, amit először Brazíliában fedeztek fel a biztonsági szakemberek ? írja a brit Metro. A kártékony kód személyes információkra, többek közt banki adatokra pályázik, az elkövetők az áldozatot egy csaló telefonhívással próbálják lépre csalni.

A BRATA néven említett távoli elérésű trójai (RAT) eddig a Google Play áruházon keresztül terjed, a mostani vizsgálatok szerint most Brazílián kívül is aktívvá vált egy új változata, mert a fejlesztők eladták a kódot tengerentúli kiberbűnönőknek is. Több áldozatot találtak eddig például Olaszországban az elmúlt időszakban.

A támadás egy (látszólag banktól) kapott SMS-sel kezdődik, amiben egy link kártékony oldalra vezeti a felhasználót ? írja a Bleeping Compiter. A felületen keresztül az áldozatot megpróbálják rávenni a BRATA kódját tartalmazó kártékony app letöltésére, vagy egy adatlopó űrlapot töltetnek ki velük, ahol maguk gépelik be a banki adataikat.  A kiberbűnözők aztán felhívják az áldozatot, és a bankjuk alkalmazottjának adják ki magukat, vagy felajánlják a segítségüket az alkalmazás telepítésében is. Az app működéséhez számos hozzáférési engedélyre szüksége van, többek között a kétfaktoros azonosítás (2FA) kijátszásához, képernyőrögzítéshez, a védelmi szoftverek kikapcsolásához.

A szakértők felhívják rá a figyelmet, hogy egyetlen bank sem kéri közvetlenül arra az ügyfeleit, hogy telepítsenek alkalmazásokat az eszközükre, illetve azt sem, hogy mozgassák át a pénzüket más fiókokra. Ezen felül pedig mindig érdemes megnézni, milyen jogosultságokat adunk meg egy-egy alkalmazásnak.

A módszer egyébként népszerű: november végén magyar felhasználókat is hívták csalók, akik alkalmazások letöltésére próbálták rávenni az áldozatokat:

Kapcsolódó Csalók hívhatják, mutatjuk melyik telefonszámot ne vegye fel semmiképpen Nagyon könnyen átvágnak bárkit. Dömös Zsuzsanna további cikkei A vártnál gyorsabban terjed az 5GZuckerberg egy halom pénzt ad az emberi test kutatásáraJövőre kezdheti emberekbe ültetni agyimplantátumait Elon Musk

The post Csaló hívásokkal próbálják átverni az androidos felhasználókat first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés