:

Mennyibe kerül, hogy gyermekünk megtanuljon egy idegen nyelvet? (x)

Mennyibe kerül, hogy gyermekünk megtanuljon egy idegen nyelvet? (x)
  • 24.hu
  • 08 Dec, 2021
  • Címkék: #

A munkaerőpiacon ma már két idegen nyelv ismerete szinte alapfeltétel egy jó karrierhez, miközben az iskola nem biztosítja az ehhez kellő oktatást. Ahogyan arról korábban is írtunk, a hazai iskolai nyelvoktatás egy idegen nyelv magas szintű elsajátítására sem alkalmas. így hát a szülők kénytelenek a zsebükbe nyúlni, és magánórákat finanszírozni, amelyek segítségével gyermekük teljesítheti a nyelvvizsga követelményeit. De vajon mennyire mélyre kell nyúlni abba a bizonyos zsebbe? Cikkünkben áttekintjük, hogy hány éves kortól, milyen módszerekkel a leghatékonyabb a nyelvtanulás.

Mikortól érdemes idegen nyelvet tanulni?

A költségek tekintetében természetesen nem mindegy, hogy milyen korban, milyen módszerrel kezd el gyermekünk idegen nyelvet tanulni. A kérdésben számos eltérő nézőpont létezik, illetve függ az egyéni igényektől, családi szokásoktól, és pénztárcától is. Hogy kinek mikor és hogyan érdemes belevágni az idegen nyelv tanulásába, azt bővebben A nyelvtanulás ára című elemzésünkben foglaltuk össze.

Amennyiben azonban a nyelvvizsga a cél, szakértőink egy gimnazista korú gyermek oktatását ajánlják. Ezért ezt vesszük most alapul, és megnézzük, mennyibe kerülhet eljutni a nyelvvizsgáig akkor, ha magántanárnál, ha csoportos tanfolyam keretében vagy ha ? tekintettel a pandémiára ? online kurzusokon sajátítja el az adott idegen nyelvet.

Milyen nyelvekkel lehet érvényesülni a munkaerőpiacon?

Első kérdésként az vetődik fel, milyen nyelvet is válasszunk. Ez sem mellékes a költségek szempontjából, hiszen egyes nyelvek hamarabb, míg mások csak több idő ráfordításával, több nyelvóra segítségével sajátíthatók el. Az iskolai keretek között általában egy idegen nyelv alaposabb megismerésére van lehetőség, a második idegen nyelv csak gimnáziumban lép be, és a kettő közül jellemzően csak az egyiket tanulják magasabb óraszámban, nagyobb intenzitással a diákok. Az iskolában tanult idegen nyelv leggyakrabban az angol és a német, második idegen nyelvként pedig leginkább a francia, az olasz és a spanyol szerepel a gimnáziumi órarendekben.

Ha Európát nézzük, az angol és a német a magyarországi multinacionális cégek részéről leginkább elvárt nyelvtudás. A francia nyelv az EU-s intézmények és Afrika számos országának belépője is, az olasz nyelv tanulása pedig Olaszország közelsége miatt lehet célravezető. Emellett a skandináv nyelvek ismerete is 20-30 százalékos többletet jelenthet a későbbi fizetés tekintetében.

A Föld legnagyobb számban beszélt nyelvei is jó esélyeket nyújtanak a későbbi munkavállalás során, így a spanyol, a portugál, a mandarin, az arab és az orosz nyelv is okos választás lehet.

Mennyibe kerül, ha gyermekünk magántanárhoz jár?

Freepik

Költségvizsgálatunk során azt nézzük meg, hogy mennyibe kerül egy teljesen ismeretlen idegen nyelv megtanulása, ha magántanár segítségét vesszük igénybe! Alapul az olasz nyelvet tekintjük, amelyet a szakértők szerint körülbelül 500 óra megtanulni.

Egy 45-60 perces magánóra ára átlagosan 4.000 forint. Ha heti 2 alkalommal számolunk, az meglehetősen intenzívnek számít, ugyanis a gyermekünknek még fel is kell készülnie az órákra.

Az iskolai tanév június közepéig 42, a szünetek levonásával 38 hét, amely összesen 76 magán nyelvórát tesz lehetővé. Ez egy évben 304.000 forint kiadást jelent. Amennyiben gyermekünk legalább egy órát tanul mindegyik nyelvórájára otthon, azzal összesen heti négy órát szán az adott nyelv elsajátítására. így kicsivel több, mint 3 év alatt eléri az 500 óraszámot, és feltehetőleg készen áll a nyelvvizsgára.

Szülőként így 3,3 évig kell finanszíroznunk a magántanárt, ami összesen egy egymillió forint körüli összeget tesz majd ki. Ehhez még hozzá kell számolnunk a nyelvvizsga 30-36.000 forintos, és a tankönyvek, vagy nyomtatott tananyagok legalább 10-15 ezer forint körüli összegét.

Természetesen amennyiben gyermekünk gyorsan és lelkesen tanul, több időt tud szánni az otthoni önképzésre, csökkenhet az évek száma, és a kiadások is. Ugyanakkor ha hiányzik a lelkesedés és nem szívesen foglalkozik az adott nyelvvel, könnyen előfordulhat, hogy 4-5 évre is szükség lehet.

Mennyit kell fizetni egy csoportos kurzus esetén?

És vajon mennyivel csökkenthetők a kiadások, ha nem magántanárnál, hanem csoportos kurzus keretében sajátítja el gyermekünk a második idegen nyelvet?

Az árak tekintetében természetesen kedvezőbb egy csoportos nyelvtanulás. A pontos óradíj pedig függ attól, hogy mekkora a csoportlétszám, hány órás kurzust választunk, milyen intenzitással.

Számításainkban egy ? viszonylag olcsónak számító ? budapesti nyelviskolának a 8-10 fős csoportját vettük alapul. A 36 órás kurzusok 49 ezer forintba kerülnek, és gyermekünk heti 2×2 órában vesz részt a tanfolyamon. Egy ilyen kurzust 9 hét alatt lehet elvégezni.

A nyelviskolákban általában egymásra épülő kurzusok találhatóak: esetünkben összesen hét kurzussal lehet eljutni a középhaladó szintig, majd ezt követően két további tanfolyam ajánlott a középfokú nyelvvizsgára való felkészülés érdekében.

Ez azt jelenti, hogy összesen 9 kurzus elvégzésére lesz szüksége gyermekünknek a nyelvvizsgáig, ami 324 órát és ? az iskolai szüneteket is beleszámítva ? közel két évet vesz igénybe. Anyagilag pedig 441 ezer forintot jelent, amihez még hozzájön a tankönyvek és a nyelvvizsga ára is.

Ez anyagilag kedvezőbb megoldásnak tűnhet, mint a magántanár látogatása. Fontos azonban kiemelni, hogy csoportos tanfolyam esetén jóval nagyobb elköteleződésre van szükség mind a tanulás, mind a befektetett idő szempontjából.

Hiszen a kurzusok fix időpontban vannak és egy adott alkalom két órás ? szemben a magántanárral, ahol a gyermekek általában 60 perces órán vesznek részt, és a választott időpontban, akár hétvégén is.

Éppen ezért érdemes mérlegelni gyermekünk személyiségét és időbeosztását is az anyagi lehetőségeink mellett.

Az online nyelvórák a legolcsóbbak

Freepik

A pandémia miatt egyre inkább az online nyelvórák kerültek előtérbe ? bár ez a fajta tanulás még nagyobb elköteleződést kíván, hiszen nincs meg a személyes kapcsolat és így a motiváció is kisebb lehet.

A csoportos online kurzusok ára jóval kedvezőbb a jelenléti csoportos órák áránál. Emellett magántanár esetén is van lehetőség online oktatásra, ami szintén általában kevesebbe kerül, mint a személyes oktatás. Egy gimnazista esetében azonban komoly érettség szükséges ahhoz, hogy végig tudja járni az tartó online kurzusok sorát egészen a nyelvvizsgáig.

Természetesen a fenti lehetőségek egyvelegét is választhatjuk, az online kurzus mellett időnként a magántanár vagy nyelvi csoport segítségét is igénybe vehetjük.

Befektetés a jövőbe, de érdemes már idejekorán elkezdeni

Látható, hogy jelentős összegről van szó, amelyet a családi költségvetésből bizony nem egyszerű kigazdálkodni, főleg több gyermek esetén. Nem beszélve az egyéb különórák, szórakozás, zsebpénz középiskolás kiadásairól.

Érdemes hát előre felkészülni, hogy megteremthessük a szükséges anyagi kereteket. A legjobb már a gyermek születésétől fogva félretenni egy vállalható összeget. De bármikor is kezdjük el, könnyítünk a családi kassza terhein az intenzív nyelvtanulás időszaka alatt, hiszen bizony valóban nem kevés kiadással járnak ezek az évek.

Ezek a kiadások egyben pedig befektetések is ? gyermekünk jövőjébe, amelynek sikerességéhez egészen biztosan szüksége lesz legalább két idegen nyelv megfelelő szintű tudásához. Szülőként pedig ezt csak úgy adhatjuk a kezébe, ha finanszírozzuk a nyelvórákat. Cserébe viszont gyermekünk számára megnyílik egy jól fizető, rendszeres jövedelmet biztosító állás, és egy anyagi biztonsággal teljes, karriert nyújtó jövő lehetősége.

The post Mennyibe kerül, hogy gyermekünk megtanuljon egy idegen nyelvet? (x) first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés