:
Breaking News

Kihaltnak vélt állatot találtak Törökországban

Kihaltnak vélt állatot találtak Törökországban
  • 24.hu
  • 10 Dec, 2021
  • Címkék: #

Csaknem 50 éve kihaltnak vélt halfajt, édesvízi Batman-folyami süllőt találtak török kutatók – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. Az apró, sárga-barna csíkos állatot az ország délkeleti részén fedezték fel.

Cüneyt Kaya, a Recep Tayyip Erdogan Egyetem munkatársa 12 éve vizsgálja a környék vizeit, és nagyon örült, amikor megpillantotta a hal jellegzetes csíkjait. A súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánított faj, a Paraschistura chrysicristina hosszúsága a 4 centimétert sem éri el, ezért könnyen átcsúszik a hálókon, és nem egyszerű megtalálni.

A fajt utoljára 1974-ben látták a Batman-folyóban és az Ambar-folyóban.Kaya és kollégája, a genetikus Münevver Oral az 1986-1999 között épült Batman-gát előtti folyószakaszt fésülte át a süllő után kutatva. Sűrű szövésű hálókkal 14 példányra bukkantak a Sarim-patak sekély, sziklás, gyors áramlású részein, és további kilencre a Han-patakban. A kutatók szerint az a szerencse, hogy a Batman-folyami süllők olyan aprók, hogy nem fogyasztják, illetve halásszák őket.

A szakértők folytatják a halak fennmaradásának biztosításához szükséges vizsgálatokat, felmérik például a lehetséges veszélyeket. Ilyen többek között a gát építése, ami szétszakította a populációt. Emellett az ember okozta szennyezés és invazív fajok is fenyegetik a halakat.

Philipp Berezhnoy / Getty Images

A két török kutató a Shoal természetvédelmi szervezet által támogatott globális Search For The Lost Fishes (Eltűnt halfajok felkutatása) projekt részeként végezte vizsgálatait. A listájukon szereplő tíz keresett halfaj közül a Batman-hal volt az első, amelyet megtaláltak. Felkutatásra vár a kolumbiai Tota-tóban élő harcsa (Rhyzosomichthys totae) és az Adrianichthys kruyti, amely az indonéziai Poso-tó lakója is.

?Az édesvízi halak világszerte emberek milliói számára fontosak, mert a mindennapi túlélésük függ tőlük” – mondta Mike Baltzer, a Shoal ügyvezető igazgatója. ?Több mint 18 ezer halfaj létezik. Fontosak a biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás szempontjából, és tökéletes mutatói a folyók és tavak egészségének, amelyen a túlélésünk múlik. Amint ezeket a halakat megtaláljuk, dolgoznunk kell a fajok megmentésén” – tette hozzá. A Természetvédelmi Világalap (WWF), a Shoal és más partnerek által idén közzétett World’s Forgotten Fishes (A világ elfeledett halai) című jelentés alapján az édesvízi halakat komoly veszélyek fenyegetik.

The post Kihaltnak vélt állatot találtak Törökországban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés