:

Ezért keresett Piros Zsombor sokkal kevesebbet a pályán, mint Balázs Attila a pálya mellett

Ezért keresett Piros Zsombor sokkal kevesebbet a pályán, mint Balázs Attila a pálya mellett
  • 24.hu
  • 10 Dec, 2021
  • Címkék: #

A magyar teniszben ismét a pénz körül forog minden, ám míg az elmúlt években a szövetség adósságállományának növekedése, majd annak konszolidációja adta a témát, ezúttal a torinói Davis Kupa-szereplést követő díjazás, a 400 ezer dollár játékosok közti szétosztása kavarta a vihart.

Kapcsolódó Akár 19 milliárdot is fizethet a teniszszövetség egy olyan versenyért, amit sosem rendezett meg Korábban 3,5 milliárd forintról szóltak a hírek, de már 4,9 milliárdnál jár a Magyar Tenisz Szövetség adósságrendezésére szánt keret. A kasszában ismét nincs elegendő pénz a NAV-tartozás rendezésére, de nem is ez az igazi gond, hanem egy, a Nemzetközi Sportdöntő Bíróság elé vitt per. Egy megállapodás, és annak lehetséges okai

A történet megismeréséhez 2020 februárjáig kell visszakanyarodni. A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) a felgyülemlett milliárdos adósságállománya miatt addigra már a válogatott játékosoknak is hónapok óta tartozott. Ezért információnk szerint a közelgő, márciusi, belgák elleni DK-világdöntőbe jutásról döntő debreceni torna rajtja előtt Szűcs Lajos, és Richter Attila főtitkár egyedi megállapodást kötött a két éljátékossal, Fucsovics Mártonnal és Balázs Attilával.

Az egyezség nagyon fontos lehetett a korábbi vezetés számára: a velük szemben korábban felhalmozott tartozás miatt ugyanis kérdésessé vált a játékuk. A megállapodás a belga DK-meccs díjazásáról szólt, továbbá előre lefektették, hogy amennyiben világdöntőbe jut Magyarország, a két teniszező milyen arányban részesedik a 18 csapatos torna tetemes pénzdíj alapjából.

Információnk szerint a szerződés úgy rendelkezett, hogy a 2020 novemberi világdöntő magyar eredménye után járó pénzdíjat

nem az ITF ajánlása szerint osztják majd el, hanem egyedi módon annak 90 százalékát Fucsovics és Balázs kapja majd meg, és a maradék tíz százalékon osztozott volna az öt fős csapat másik három, tartalék tagja.

Úgy tudjuk a megállapodás mindezt feltételhez, pályára lépéshez kötötte.

Czeglédi Zsolt / MTI Marozsán Fábián, Nagy Péter, Fucsovics Márton, Köves Gábor szövetségi kapitány, Balázs Attila és Piros Zsombor, a győztes magyar csapat tagjai a Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa mérkőzés után.

A magyar férfi teniszválogatott a DK-világdöntőbe jutásért zajló debreceni tornán 3:2-re legyőzte az esélyesebbnek vélt Belgiumot. Fucsovics Márton és Balázs Attila is két-két egyest játszott, ők alkották a párost is.

Honlapunk megkérdezte az MTSZ-t, hogy van-e tudomásuk az előző vezetés által Fucsoviccsal és Balázzsal kötött külön megállapodásról. Sávolt Attila a szövetség sportigazgatója válaszában azt közölte:

Valóban született ilyen megállapodás, tavaly február 22-i dátummal, azaz egy héttel a belgák elleni Davis Kupa mérkőzés előtt írta alá az MTSZ korábbi vezetése Fucsoviccsal és Balázzsal.

Tavaly azonban több olyan változás is történt, amely felülírhatta volna ezt a megállapodást, befolyásolhatta volna a jelent:

2020 nyarán Lázár János váltotta Szűcs Lajost, Richter Attila is távozott és büntetőfeljelentést kezdeményezett vele szemben az MTSZ új elnöksége, 2021 elején Balázs Attila is megsérült ? a 33 éves teniszező a februári Australian Open óta nem játszott mérkőzést. Az MTSZ új vezetése a mára már több mint négy milliárd forintos hiánykonszolidálás első intézkedéseinek egyikeként kifizette a klubok és versenyzőik felé fennálló mintegy 149,5 millió forint tartozást, és Fucsovicsnak és Balázsnak a debreceni tornagyőzelemért járó pénzdíjat is. És ami a legfontosabb, tavaly novemberben a Covid miatt nem rendezték meg a Davis Kupa 18 csapatos döntőjét. A versenyt 2021 őszére tolták el. Mohai Balázs / MTI Fucsovics Márton és Sávolt Attila a fővárosi Larus Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2018. január 25-én

A szövetségtől megkérdeztük, a két teniszező is megkapta-e ekkor a belga siker után nekik járó pénzdíjat, és ha igen, mennyivel tartozott a szövetség. Sávolt a válaszában az közölte:

Az összegről nem nyilatkozhatok a játékosok jóváhagyása nélkül. Az az információ azonban igaz, hogy belgák elleni pénzdíjat hónapokkal a mérkőzés után, a szövetség új vezetése fizette ki a konszolidációs keret terhére

Mi történt az idén Torinóban?

Ami érdekes, hogy a tartozásrendezés mégsem írta felül az egy évvel korábbi elmaradt DK-világdöntőre szóló jutalmazási megállapodást.

A Tennis Love and Game közösségi oldal azt állítja, történt ami történt, az ausztrálok és a horvátok elleni vereség után az egy vesztes meccset lejátszó Fucsovics megkapta a 400 ezer dollár 90 százalékának valamivel több, mint a felét, a nézőtérről sérülten szurkoló Balázs pedig kicsit több, mint a harmadát.

Ellenben a két egyes meccsét óriási bravúrral megnyerő, a csoportkör legjobbjának választott Piros Zsombort csak 14 ezer dollárral jutalmazták (az ITF-ajánlás szerinti 100 ezer helyett),

ahogy a másik két játékost, Nagy Pétert és Marozsán Fábiánt is.

Antonio Calanni / AP / MTI Piros Zsombor, miután győzött az ausztrál John Millman ellen a tenisz Davis-kupa torinói döntőjében

Az öt fős csapatból végül kimaradó, és Torinóból még a torna előtt feldúltan hazatérő Valkusz Máté az nso.hu-nak. megerősítette a pénzelosztás arányát.

Az MTSZ-től ezért megkérdeztük, azon a DK-tornán, ahova a nevezést a szövetség adja le, ahol a teniszezők nyilvánvalóan nem saját egyéni érdekeiket, hanem az országot képviselik, kinek a jogosultsága eldönteni, hogyan osztozzanak a játékosok a pénzdíjon. A szövetségi kapitányé, amit a szövetség elnöksége kell jóváhagyjon, netán főtitkári/sportigazgatói előterjesztés alapján szintén a szövetség elnöksége dönt, vagy a játékosok saját maguk szabhatják azt meg?

?A korábbi gyakorlat szerint az ITF az MTSZ-nek utalt egy adott összeget, így a hivatalos eljárási rendnek megfelelően a szövetség elnöksége kellett döntsön. A selejtezők esetében ? mint például a belgák elleni mérkőzésen, ahol 200 ezer dollárt kapott a szövetség ? még jelenleg is ez az eljárási rend.

Viszont amióta a Kozmos-csoport birtokolja DK-világdöntő jogait, csak és kizárólag erre a 18 csapatos tornára érvényes, kifejezetten játékosoknak járó díjalapot hoztak létre. A döntőn elért helyezés után járó díjazás nem érkezik be a szövetségbe, azt direkt a játékosok bankszámlájára utalják. A szabály szerint ezért a teniszezők maguk dönthetnek a díjalap egymás közti elosztásáról, sőt szabad kezet kapnak abban is, hogy belevesznek-e stábtagot, edzőt, masszőrt, vagy olyan játékost, aki például csak a selejtezőben játszott. Az MTSZ korábbi vezetése ezért nyilvánvalóan helytelenül járt el, amikor 2020 februárjában előre szerződött Fucsoviccsal és Balázzsal a díjalap elosztásáról

? közölte a sportigazgató.

Sávolt hozzátette a döntő előtt az ITF ajánlásnak megfelelően behívták az érintett teniszezőket a szövetség székházába és Köves Gábor szövetségi kapitánnyal együtt beültették őket egy zárt tárgyalóba. ?Két és fél órán át tanakodtak mielőtt megszületett az egyezségük. Ezt az érintett teniszezők bankszámlaszámával együtt elküldtük az ITF-nek? ? mutatta be a sportigazgató a jelenleg alkalmazott eljárási rendet.

Sávoltnak nekiszegeztük a kérdést, hogy utólag, az eredmények ismeretében nem érzi-e úgy, bármilyen érvek alapján is hozták meg teniszezőink a döntést ? amely végül azonos maradt az MTSZ korábbi vezetése által ezek szerint helytelenül lefektetettel ?, a világranglistán 72. ausztrál John Millmant 4:6, 6:4, 6:3-ra, majd másnap a korábbi US Open-győztes horvát Marin Cilicet (30.) 4:6, 7:5, 6:4-re legyőző Piros Zsombort méltánytalanság érte?

A játékosok maguk döntöttek a díjalap elosztásáról. Döntésüket aláírásukkal hitelesítették, tőlünk, mint MTSZ, nem kértek ezzel kapcsolatban segítséget, csak annyit, hogy ezt a megállapodást továbbítsuk az ITF részére. Azonban tény, mindenki számára tanulsággal szolgál ez a történet

? válaszolta Sávolt.

The post Ezért keresett Piros Zsombor sokkal kevesebbet a pályán, mint Balázs Attila a pálya mellett first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés