:

Afganisztán: Befagyasztott pénzeszközöket szabadítanak fel élelmiszerre és egészségügyi segélyekre

Afganisztán: Befagyasztott pénzeszközöket szabadítanak fel élelmiszerre és egészségügyi segélyekre
  • 24.hu
  • 11 Dec, 2021
  • Címkék: #

Nemzetközi adományozók állapodtak meg abban, hogy egy befagyasztott pénzalapból 280 millió dollárt (több mint 90 milliárd forint) utalnak át az ENSZ élelmezési és egészségügyi szolgálatai számára Afganisztánban ? írja a Világbankra hivatkozva a BBC News.

Az ázsiai ország jelenleg mély humanitárius és gazdasági válságot él át, amelyet súlyosbított a nyugati pénzügyi támogatások megszüntetése, miután a tálibok augusztusban átvették a hatalmat. A Világélelmezési Program (WFP) most arra figyelmeztet, hogy a lakosság több mint felét akut éhínség fenyegeti.

Afganisztánban jelenleg hárommillió gyermek szenved alultápláltságtól.

A helyzet a súlyos aszály eredménye, amely az idén tönkretette a búzatermés nagy részét, az árakat pedig felhajtotta. Az erre rárakódó gazdasági válságot felgyorsította a nyugati országoknak az a döntése, hogy a tálib hatalomátvétel után megszakították a pénzügyi támogatások folyósítását.

Mint ismert, a nyugati hatalmak megtagadták a tálib kormány hivatalos elismerését. Az Egyesült Államok és más nemzetek mintegy tíz milliárd dollárt fagyasztottak be afganisztán külföldön elhelyezett tartalékaiból, miközben a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szintén leállította az ország finanszírozását.

Kapcsolódó ?Csak adjátok ide a pénzünket? ? A tálibok a nyugati jegybankok által befagyasztott afganisztáni tartalékokat követelik Azt mondják, Európát fogja a legsúlyosabban érinteni, ha Afganisztán nem jut hozzá ehhez a pénzhez.

A WFP becslései szerint most mintegy huszonhárom millió ember szorul sürgős élelmiszersegélyre a tél beköszöntével.

The post Afganisztán: Befagyasztott pénzeszközöket szabadítanak fel élelmiszerre és egészségügyi segélyekre first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés