:
Breaking News

Egy húszas évekbeli autószalon cégére bukkant fel egy kecskeméti ház falán

Egy húszas évekbeli autószalon cégére bukkant fel egy kecskeméti ház falán
  • 24.hu
  • 12 Dec, 2021
  • Címkék: #

Az Élet a régi Kecskeméten nevű Facebook-csoportban, számos, az ország különböző településeit középpontjába helyező társához hasonlóan elképesztő számban tűnnek fel a fekete-fehér, illetve színes fotók, néhány nappal ezelőtt azonban hirtelen valami egészen más jelent meg az oldalon: egy, a város központjához közel eső Bethlen körúton épp felújítás alatt álló ház aktuális homlokzata.

A vakolatát vesztett nyers téglaburkolaton egy tipikus húszas évekbeli autó képe látszik, alatta Vecsey Jenő nevével, illetve az okleveles gépészmérnök felirattal.

Élet a régi Kecskeméten / Facebook

A kommentszekcióban a szerencsére nem lebontani, hanem felújítani kívánt ? rövidesen a Magyar Pünkösdi Egyház Kecskeméti Gyülekezetének közösségi házává váló ?, egykor a Zaboreczky-hengermalom részét képező épület építésztervezője, Göde Ferenc is feltűnt, aki jelezte: a kép roncsolásmentesen eltakarásra kerül majd, így a következő évtizedeket egy hőszigetelő réteg mögött tölti majd.

Ez az álláspont azóta gyökeresen megváltozott, hiszen a Hírös két nappal később, december 7-én már arról számolt be, hogy a teljes homlokzatra tervezett öt centiméternyi hőszigetelést itt egy keret nélküli üvegre cserélik, így a megtalált ipari emlék így tehát mindenki számára látható marad ? épp úgy, mint az ablak másik oldalán azóta előkerült újabb részlet.

A budapesti gépészmérnök, Vecsey Jenő (1874-1936) 1906-ban hozta létre a saját cégét, majd 1929-ben ezt különböző villamosberendezések, személy- és teherautók, valamint buszok, traktorok és más járművek gyártásán, illetve kereskedelmét céljául kitűző résrészvénytársasággá alakította. A férfi cége egy évvel ezelőtt jelent meg Kecskeméten, sőt, a ház a cégért hordozó szárnyának építési tervein is Vecsey neve szerepel.

Az üzlet falai között a következő években leginkább Ford személy- és teherautók, Lincoln személyautók, illetve Fordson traktorok találtak gazdára, vagy épp újultak meg az itteni szervizben, de az épületben Vecsey a szegedi Bugyi Mihály Gépgyárral való együttműködésének köszönhetően gépjárművezetést is lehetett tanulni.

The post Egy húszas évekbeli autószalon cégére bukkant fel egy kecskeméti ház falán first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés