:

Elárverezik a világ első SMS-ét

Elárverezik a világ első SMS-ét

A Vodafone digitális műtárgyként árverezi el a világ első SMS-ét. Az üzenetet 1992. december 3-án továbbították a Vodafone hálózatán keresztül, és a cég alkalmazottja, Richard Jarvis fogadta egy karácsonyi bulin. Az üzenet 15 betűből állt: Merry Christmas azaz Boldog karácsonyt!

Az SMS-t nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) árverezik el az Aguttes aukciósház szervezésében. A vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára. Az online árverésre december 21-én kerül sor, a bevételt pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR kapja, az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

Kapcsolódó 25 éves az első SMS, ki nem találná, mi volt az üzenet Hihetetlen, hogy már negyed század telt el az első szöveges üzenet születése óta.

Az 1990-es évekre és a 2000-es évek elejére nagyon népszerűvé vált az SMS, napjainkban pedig hasonló népszerűségnek örvend a blokklánc-technológia. Világunk a digitális technológiák által meghatározott új korszakba lépett, melyben az internet és az online alkalmazások folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben fejlődnek. Az elmúlt 12 hónapban áttörést sikerült elérni a blokkláncokban generált és tárolt nem helyettesíthető tokenek tekintetében.

Ezek a tokenek a tulajdonjog egyedi és meghamisíthatatlan igazolásaiként szolgálnak, amelyek digitálisan bizonyítják egy adott eszköz tulajdonjogát. A felhasználási lehetőségek például a digitális műtárgyak és gyűjtemények tulajdonjogától kezdve egészen az online játékokhoz és webdomainekhez tartozó virtuális tárgyakig terjednek. A non-fungible nem helyettesíthetőt jelent magyarul, ami azt jelenti, hogy az NFT-k megváltoztathatatlanul és egyértelműen bizonyítani képesek például egy eszköz tulajdonjogát és az ahhoz kapcsolódó szavazati jogokat. Az NFT tulajdonosa a saját blokklánc-pénztárcájában tárolja ? ami gyakorlatilag egy digitális pénztárca.

Birkás Péter további cikkei Jó játék a Halo Infinite, de ettől a sorozattól még mindig többet várunkSérülékeny az egyik népszerű router, ellenőrizze, hogy érintett-e!Lenyűgöző a LEGO lépegetője, csak legyen hely, ahová teheted

The post Elárverezik a világ első SMS-ét first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés