:

Több ezer robot dolgozhat majd hazánkban

Több ezer robot dolgozhat majd hazánkban

Három éven belül több ezer robot fog besegíteni Magyarországon a vendéglátásban és az egészségügyben a hazai fejlesztésű fertőtlenítő, felszolgáló és nővér robotokat is készítő Enjoy Robotics Zrt. szerint – írja az MTI. A robotok fejlesztésével, gyártásával, és forgalmazásával foglalkozó cég Fülesden építette fel 2500 négyzetméteres üzemét, amely az első magyar robotgyár.

A társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karával együttműködve a nemzetközileg is versenyképes hazai robotikai ipar hosszútávú fejlesztését célozta meg – hangsúlyozta Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója. Eddig félmilliárd forintot fordítottak a beruházásra, és 70 millió forint pályázati támogatásból eszközöket vásároltak, napelemet telepítettek. Egy robot ára jelenleg 4 millió forint, az első prototípusok az idén, a második fél évben készültek el, a kisszériás sorozatgyártás pedig jövőre, év elején indulhat.

Hangsúlyozták, a járvány világméretű terjedése bizonyította, hogy a robotok a vírus elleni védelem hatékony eszközei, emellett segítséget nyújtanak az egészségügyben és vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány enyhítésében. A három éve bemutatkozott Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az asztalokhoz az ételeket és az italokat, miközben szórakoztatják is a vendégeket.

Csizmaziáék kávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kidolgoztak egy komplex rendszert. Egyetemi és szakmai partnereikkel két év alatt felzárkóztak a nemzetközi piacvezető gyártókhoz, és emellett megoldást találtak egy európai sajátosságra, a soknyelvűségre. Olyan kommunikációs rendszert építettek, melynek alapja a robot egyszerű taníthatósága. Segítségével a robot néhány hónap alatt a munkája során elhangzó kérdések 80-90 százalékára képes választ adni.

A megoldás bármilyen nyelven működik, így megnyithatja a nemzetközi piacra lépést a magyar robotgyártás számára – fejtette ki Csizmazia Tibor.

Jelenleg ?érdeklődő fázisban” van a piac – mondta, mindenki keresi a megoldást, hogyan lehetne a munkaerőhiányt megoldani, a költségeket csökkenteni, a vírushelyzet kihívásaira válaszolni. Már 3 éven belül számítanak arra, hogy minden városban lesznek robotok az egészségügyben és vendéglátásban.  Európában Magyarországgal azonos a helyzet, így a robotfejlesztéssel és gyártással európai szinten az elsők között vannak a vezérigazgató szerint.

A fejlesztéseket a cégcsoport, külső vállalkozások, szakmai szervezetek és egyetemi partnerek segítségével valósították meg, nagyjából 35 ember dolgozott a projekten. A későbbiekben is erre támaszkodnak, csak a gyártáshoz terveznek alkalmazottakat felvenni. Pár éven belül óriásira nő a szolgáltatói robotikai piac és ezzel együtt a verseny is. Csizmazia elmondta, hogy a vendéglátás és egészségügyben alkalmazható robotok után az idősgondozás területén szeretnének segítséget nyújtani, melyen belül a robotok elláthatják az otthoni felügyelet és mérsékelhetik az idősek magányát.

Dömös Zsuzsanna további cikkei Csökkent a kibertámadások száma MagyarországonElhunyt Uemura Maszajuki, a Nintendo legendás tervezőjeLángokban áll az internet, az évtized legsúlyosabb sérülékenységét találták meg

The post Több ezer robot dolgozhat majd hazánkban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés