:

Először érintette meg egy űreszköz a Napot

Először érintette meg egy űreszköz a Napot
  • 24.hu
  • 15 Dec, 2021
  • Címkék: #

2021. április 21-én a NASA Parker Solar Probe űrszondája elérte csillagunk ritka és kiterjedt külső részét, a napkoronát, és öt órát töltött el a régióban – írja az Amerikai Fizikai Társaság oldala.

A szerkezet az első űreszköz, amely ?megérintette” a Napot.

A manőver eredményeit az Amerikai Geofizikai Unió 2021-es őszi ülésén, december 14-én mutatták be. Justin C. Kasper, a BWX Technologies és a Michigani Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint a Parker elérte elsődleges célját, ezzel új korszak kezdődött a napkorona vizsgálatában.

Az űrszonda első alkalommal tudta közvetlenül vizsgálni a csillag atmoszférájának belsejét, és olyan folyamatokat sikerült megfigyelnie, melyekkel kapcsolatban korábban csak következtetni lehetett. Kasper szerint az elképzelés, hogy űreszközt küldjenek a Nap magnetizált légkörébe, már a NASA születése előtt felmerült.

aryos / Getty Images

A Parker Solar Probe 2018-ban indult, fő feladata az volt, hogy elérje a napkoronát. Idén áprilisban a szonda történelmet írt, és közvetlenül érintkezett csillagunk plazmájával. A friss eredmények nagyban hozzájárulnak a Nap alaposabb megismeréséhez.

A Parker további különlegessége, hogy a leggyorsabb eszköz, amelyet az emberiség valaha épített. Felbocsátása óta a szerkezet rengeteg értékes információt gyűjtött.

The post Először érintette meg egy űreszköz a Napot first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés