:

Gigabírságot kapott a Grindr, amiért eladta a társkeresők adatait

Gigabírságot kapott a Grindr, amiért eladta a társkeresők adatait

6,5 millió eurós (kb. 2,4 milliárd forint) bírságot kapott a világ legnépszerűbb meleg társkeresője, a Grindr, amiért hirdetőknek adta el felhasználói adatait ? írja a BBC. Az LMBTQ közösség által használt társkereső körül egy ideje meg az adatkezelési hercehurca: 2018-ban derült ki, hogy az alkalmazás fejlesztői olyan érzékeny információkat osztottak meg külsős cégekkel, mint a felhasználók HIV-státusza, legutóbbi egészségügyi szűrésük ideje, vagy tartózkodási helyük.

A gigabírságot a Norvég Adatvédelmi Hatóság (DPA) szabta ki a tulajdonosokra, amit az uniós adatvédelmi rendelet (GDPR) szabályainak megszegésével indokolt. A DPA szerint a Grindr jogalap nélkül adta ki az adatokat, többek közt GPS-adatokat, IP-címeket, és olyan személyes információkat, mint név, életkor. A GDPR szerint külön védelmet érdemel már maga az információ, hogy a felhasználó regisztrált egy melegplatformra.

Az összeg korábban a 10 millió eurót is meghaladta volna, de miután a cég beszámolt pénzügyi helyzetéről és pár módosítást is eszközölt, a bíróság csökkentett rajta. Mégis, ez a legnagyobb eddigi büntetés, amit kiszabott a norvég hatóság.

Kapcsolódó Nagy bajba sodorhatják a felhasználókat a társkeresők Egyes társkereső mobilappok érzékeny információkat gyűjtenek felhasználóikról, amik akár ellenük is fordíthatók. Dömös Zsuzsanna további cikkei Egy vagyonért rendelt magának édességet egy négyéves kisfiú az apja telefonjávalAz LG okostévéire is megérkezett a Google Stadiaígy kerülheti el a zsúfolt helyeket a Google Térkép segítségével

The post Gigabírságot kapott a Grindr, amiért eladta a társkeresők adatait first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés